IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руснак купи съветска космическа капсула за близо 3 млн. долара

Капсулата Восток 3KA-2 е използвана в последния тестови полет преди мисията на Гагарин

15:59 | 13.04.11 г. 1
Руснак купи съветска космическа капсула за близо 3 млн. долара

Руски бизнесмен купи съветска космическа капсула за близо 3 млн. долара на търг в Ню Йорк, съобщи AFP. Търгът беше организиран по повод 50-тата годишнина от историческия полет на Юрий Гагарин вчера.

Сферичната капсула Восток 3KA-2 беше продадена от Sotheby's за 2,88 млн. долара, което е близо до долната граница на очакванията на аукционната къща за цена между 2 и 10 млн. долара.

Купувач е Евгени Юрченко, председател на инвестиционния фонд „АС Попов“. Той е коментирал, че купува машината, за да я върне в родината.

Капсулата е била използвана в последния тестови полет преди мисията на Гагарин. Тя е превозила до орбита малко куче на име Звьоздочка и манекен на човек в реален размер, след което ги е върнала. Успешното им пътешествие е било зелена светлина за първия полет на човек в космоса.

„Капсулата Восток 3KA-2 е исторически артефакт от съветската космическа програма“, посочва Юрченко в свое изявление. „Досега капсулата беше единствената от този вид извън Русия и с подкрепата на Sotheby's ще успея да я върна у дома.“

Той посочва, че се надява капсулата да заеме „полагащото й се място в един от националните музеи, посветени на историята на руската космическа програма“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Така правят патриотите. Пък някои тук ги смятат за екзотични чудаци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още