IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Англичаните с благороднически фамилии и днес са по-богати от останалите

Хората със стари „богаташки“ имена като Дарси, Пърси, Баскервил, Мандевил са по-заможни от тези с имена, свързани с ръчен труд, като Смит, Мейсън и Купър

11:26 | 05.04.11 г.
Англичаните с благороднически фамилии и днес са по-богати от останалите

Фамилни имена, издаващи благороднически произход и богатство, носят повече пари на потомствените им наследници, още от времето на Средновековието до наши дни, констатира лондонският в. Daily Mail.

Носителите на стари „богаташки“ имена като Дарси, Пърси, Баскервил, Мандевил и до днес са по-заможни, отколкото тези, свързани с ръчния труд като Смит (ковач), Мейсън (зидар) и Купър (бъчвар).

Странното съвпадение открил Грегъри Кларк, професор по икономика в Калифорнийския университет. Той проучил благосъстоянието на хора с богаташки и работническо-занаятчийски имена в един доста продължителен интервал от време – от Средновековието до наши дни.

Кларк констатирал фрапиращи имуществени разлики. В периода от 1850 г. до 2011 г. обаче маржът в богатствата на двете групи значително се стеснил, но все пак бил в полза на носителите на „богаташки“ имена.

Той е на мнение, че пълното изравняване на доходите на бедни и богати ще бъде дълъг процес, който ще продължи доста поколения.

Изследването му констатирало и друг факт. Децата на имигранти на Острова с азиатски фамилни имена значително отстъпвали по доходи и образователен ценз от останалите групи.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още