Всеки четвърти японски ресторант в Хонконг е изправен пред опасността да изпадне от бизнеса заради спад на клиентите, които се опасяват от радиация, съобщи DPA.
Предупреждението идва от експерти в ресторантьорството, след като бе затворен един от водещите японски ресторанти в Хонконг.
По информация на South China Morning Report японският ресторант „Yaegiku“ в района Цим Ша Цуи е бил затворен в петък, след като е отчетен 70% спад на бизнеса, откакто земетресението и вълната цунами предизвикаха ядрена криза във Фукушима.
Симон Вон, президент на хонконгската федерация на ресторантите и свързан с тях бизнес, прогнозира, че има вероятност близо четвърт от 600-те японски ресторанта в града да бъдат принудени да излязат от бизнеса.
Ресторантьорите призовават властите в Токио да издадат сертификати за безопасност, за да гарантират на клиентите, че храната не е заразена с радиация, или да отпуснат заеми, с които да помогнат на ресторантите да поддържат дейността си, докато се опитват да възстановят клиентското доверие.
Хонконг забрани определени храни от пет японски префектури, разположени в близост до Фукушима, но пробите от други райони не откриха радиация.