IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ефективността и икономията – все по-уверено влизат в банята

Новите тенденции вкарват все повече технология в обзавеждането на баните

15:35 | 21.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Снимка: Ideal Standard</p>

Снимка: Ideal Standard

Глобалната икономическа криза, независимо от разнородните си проявления в различните части по света, без съмнение предизвика всеобщ стремеж към увеличаване на ефективността и спестяването на ресурси. Тази тенденция ясно пролича и по време на международното изложение ISH във Франкфурт, на което производителите на оборудване на бани показаха новите си продукти.

Изложението, което е сред водещите форуми за представяне на новите тенденции в сектора, показа известно съживяване при производителите на оборудване за бани. Именно те бяха сред най-засегнатите от кризата, която се отрази много негативно на сектора на недвижимите имоти, а по този начин – и на съпътстващите го отрасли.

„През 2007 – 2009 година пазарът падна с 30 на сто”, посочи Дейвид Хамил, председател на борда на директорите на един от основните играчи при оборудването на бани Ideal Standard International.

Това е сред причините за обръщане на фокуса към все по-ефективни технологии в сектора, тъй като хората искат да харчат парите си по-ефективно и да спестяват повече, коментира Хамил.

На изложението Ideal Standard спечели едно от най-престижните отличия в сектора - наградата Design Plus. Тя бе присъдена за високите технологии, които компанията въвежда в банята и платформата e-Vision.

Платформата е израз на стремежа към ефективност и позволява спестяване на вода, съчетан с доста високо ниво на комфорт. Тя представлява дигитална технология, която за пръв път вкарва в банята дисплеите със сензорен екран и премахва традиционните кранове и смесители за вода.

„Ние разглеждаме влизането на технологиите в банята като съвсем естествена крачка в развитието на оборудването”, посочи за Investor.bg Ахим Пол, дизайнер на новата концепция. „Хората са все по-забързани, а технологиите вече са навсякъде. Удобството да пестиш време и ресурси вече става необходимост”, коментира дизайнерът.

Пол обясни, че се предвижда платформата e-Vision да достигне ниво на развитие, което да позволява дистанционното й управление. „Помислете за това – докато чакате в задръстването, настройвате ваната вкъщи и когато се приберете, тя ви чака с избраната от вас температура на водата”, обясни той.

Различните потребители на системата ще могат да задават свои предпочитани настройки на системата, което ще позволи спестяването както на вода, така и на енергия, уверени са от компанията. Визията за платформата отива и доста по-далеч – към пълното превръщане в контролен център на всички технологии, които присъстват в банята – светлина, музика и телекомуникации.

Едно от най-интересните според Пол приложения е възможността за влагането на e-Vision в публичните сгради – болници, училища и институции. По този начин според него освен икономия на ресурси ще се стигне и до значително намаляване на риска от пренасяне на инфекции и бактерии, тъй като потребителите няма да имат досег със смесители и кранове.

Очакванията са новата платформа на компанията да бъде на пазара още през есента, а в България нейният дебют вероятно ще бъде след около две години, посочиха от Ideal Standard.

Като израз на стремежа към съкращаване на разходите и запазване на ресурсите могат да се посочат и други продукти, представени по време на изложението. Сред тях направиха впечатление нова концепция за тоалетна чиния на италианската компания Roca, която, според създателите й, позволява спестяване на 45% от необходимата на традиционните продукти вода.

Израз на тенденциите към икономия станаха и новите писоари на компанията, които не изискват наличието на течаща вода.

По пътя към ефективност се върви и при традиционните смесители за вода. В този сегмент стремежът е към по-бързо и ефективно достигане до желаната от потребителя температура на водата, което трябва да доведе и до по-ниски сметки. Така например, новият смесител на Ideal Standard, представен на изложението – CeraMix Blue, позволява понижаване на сметките за вода на едно средно немско домакинство с 430 евро на година.

Изчислението, представено от Дейвид Хамил, е базирано на потреблението на четиричленно домакинство и цена от 5,5 евро за кубичен метър вода.

„В двадесет и първи век отговорното отношение към употребата на вода и енергия е критично важно”, обясни Хамил. „Поради тази причина ние, като производител на оборудване за бани, не можем да подходим с лека ръка към тази тема и влагаме цялата си енергия към по-ефективните технологии”, категоричен е специалистът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още