IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайска ваза е оценена на 14 млн. паунда

Богаташите в бързо развиващата се азиатска страна не жалят средства, за да запазят и върнат древните антики в страната си

17:43 | 25.02.11 г.
Китайска ваза е оценена на 14 млн. паунда

Изящно декорирана ваза от 18-ти век бе оценена на 14 млн. паунда и се очаква да бъде част от лотовете, които ще отбележат бум в цените на китайското изкуство на търг в Хонконг тази пролет.

Вазата, на която има изрисувани златни фазани, бе показана вчера от Sotheby's в Хонконг. Тя е част от колекцията „Мейинтанс“, която е събрана през последните 50 години.

Това е една от на най-големите и известни колекции и съдържа предимно императорски порцелан.

На търга ще бъдат пуснати общо 80 предмета, а сумата, която се очаква да бъде събрана, е 75 млн. паунда, пише вестник The Telegraph. Търгът ще се състои на 7 април в Хонконг, а организаторите от Sotheby's очакват да заинтригуват много от световно известните колекционери.

„В колекцията „Мейинтанс“ предметите, които са с историческа значимост, са събирани един по един през последното столетие“, казва Николас Чоу, управител на поделението в Sotheby's за предмети на китайското изкуство.

„Тук са само най-важните и значими предмети от всяка една управленска династия, а работата по събирането им е включвала прекарване на доста време с едни от най-добрите експерти в областта, търговци и хора, имащи интерес и познания в областта на антиките.“

Вазата със златните фазани е от периода на управлението на император Циенлонг, който е бил на власт между 1736 и 1795 година.

Сред другите лотове, които се очаква да бъдат пуснати в продажба, са купа от династията Минг в синьо и бяло, която е оценена на 6,4 млн. паунда, както и “кутия за праскови с капак“, която се очаква да изкара поне 4,4 млн. паунда от джоба на някой колекционер.

Цената на китайското изкуство бележи забележителен ръст през последните години с икономическия напредък на страната. Много от богаташите в Китай се опитват да върнат древните антики в страната си и не жалят средства на търгове, които се провеждат както на родна почва, така и по света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още