IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Михаил Прохоров ще бъде награден с орден от Франция

Заслугите на руския магнат са свързани със заздравяване на културните връзки между двете страни

15:25 | 18.02.11 г.
<p>Първообразът на ордена, раздаван още през 1804 година. <i>Снимка: Rama Лиценз: </i><a target="_blank" href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/"><i>Creative Commons </i></a></p>

Първообразът на ордена, раздаван още през 1804 година. Снимка: Rama Лиценз: Creative Commons

Богатството значи както разкош и лукс, така и отговорност, но и много възможности. Ако човек знае как да се възползва от тях, може да бъде полезен не само на себе си, но и на околните. Подобно на рицарските почести, с които са награждавани в миналото изявилите се войници, днес отличия се раздават и на онези, които имат особени заслуги не само на фронта, но и във всяка друга обществено значима област от живота.

Руският магнат Михаил Прохоров явно знае как да влага парите си и в благородни каузи. Той ще бъде награден с най-високото отличие на Франция - Орден на почетния легион. Вторият най-богат човек в Русия, според списание Forbes, ще получи отличието от френското посолство в Москва за заслугите си, свързани със заздравяване на културните връзки между двете страни, на 14 март тази година, съобщава РИА Новости.

През 2010 година Прохоров спонсорира редица събития под мотото „Година на Русия“ във Франция и „Година на Франция“ в родината си, припомня изданието NetsDaily.

Онова, което прави наградата му изненадваща обаче, е скандалът през 2007 година, когато олигархът бе арестуван заедно с две млади дами във френския ски курорт Куршевал. Задържането бе част от разследване на престъпна група, свързана с проституция. Делото бе приключено през лятото на 2009 година заради липса на доказателства.

Миналата година с наградата бе отличен изследователят, политик и дипломатически представител на руския президент Дмитрий Медведев за районите на Антарктика и Арктика Артур Чилингаров. Отличието му бе връчено за изключителните му заслуги, свързани с научни постижения за северната полярна област на Земята.

Орденът на почетния легион е национална традиция във Франция, създадена още през 1802 година от Наполеон Бонапарт. По думите на генерал Де Гол онзи, който притежава ордена, „принадлежи към елита на обществото“, се казва на официалния сайт, създаден в чест на носителите на отличието. Президентът на Франция е Велик магистър на ордена и той определя кой да бъде награден с него, след обсъждане на номинациите с правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още