IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олимпийска монета с номинал 1000 паунда влиза в обращение

Монетата ще бъде изсечена по повод Олимпийските игри, очаква се цената й да достигне 45 хил. паунда

11:26 | 15.02.11 г.
Олимпийска монета с номинал 1000 паунда влиза в обращение

От 27 юли до 12 август 2012 година Лондон ще посрещне милиони фенове на спорта, както и отборите на стотици държави, които ще се съберат на островната държава, за да се състезават в тридесетите летни олимпийски игри. Очаква се освен присъстващите на място почитатели на физическите активности, събитието да има широк отзвук из целия свят. А както стана ясно и с предстоящата сватба на принц Уилям и Кейт Мидълтън, която е предвидена за 29 април и подготовката вече тече, британците обичат да правят сувенири за всеки значим повод. Е, Олимпиадата със сигурност заслужава да бъде отбелязана по подобен начин.

Освен със стандартните дребни вещи обаче от Кралския монетен двор са решили да изсекат златни и сребърни монети, които ще могат да се използват като реално разплащателно средство. Номиналът на златната монета ще е 1000 британски паунда, а сребърната ще може да се обменя срещу 500 паунда, пише вестник The Telegraph.

Златната монета, която ще е с тегло 1 кг, е първата по рода си с такова тегло и номинал, сечена някога от Британския кралски монетен двор, която може да се използва като реално разплащателно средство. Остава само да бъде получено одобрението на парламента, преди монетният двор да се заемат с производството й.

Поради факта, че монетата може да влезе директно в обращение, всеки, който се снабди с нея, ще може да отиде в магазина и да я размени за еквивалентното количество и качество стоки и услуги.

На практика обаче това едва ли ще се случи, защото въпреки номинала от 1000 паунда монетата се очаква да струва между 40 и 45 хил. британски лири. Това означава, че тя ще бъде купувана предимно от колекционери.

Ще бъдат направени общо 60 подобни златни монети с номинал 1000 паунда, заедно с още 14 хиляди сребърни с номинал 500 паунда.

В историята на монетния двор на Великобритания и друг път са сечени монети с тегло от един килограм. Това се случва по време на честването на 70-годишнината от Битката за Британия през 1940 година по време на Втората световна война. На практика обаче монетите, изсечени тогава, не влизат в обращение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още