IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия иска поправка „щастие“ в конституцията си

Желанието на инициаторите на поправката е подобряване на условията на живот в страната, което да направи хората истински щастливи и удовлетворени

17:21 | 02.02.11 г. 3
<p>Бразилия иска да приеме щастието като конституционно право, независимо че има имидж на място, където забавленията нямат край. <i>Снимка: Flickr, Лиценз: </i><a target="_blank" href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/"><i>Creative Commons</i></

Бразилия иска да приеме щастието като конституционно право, независимо че има имидж на място, където забавленията нямат край. Снимка: Flickr, Лиценз: Creative Commons

Необходима ли е наистина конституционна поправка, която да защитава стремежа към щастие в страна, известна с веселяшкия си дух, масови тържества и наглед вродена способност да празнува каквото и да е под слънцето?

Няколко законотворци мислят така и до голяма степен се очаква Федералният сенат на Бразилия да одобри скоро поправка в конституцията на страната, която да направи стремежа към щастие неотменимо право, съобщава АП. След това законопроектът ще отиде в долната камара.

Дебатите излизат на преден план месец преди карнавала в Бразилия - буен фестивал, пълен с десетки хиляди полуголи мъже и жени, определян от властите в Рио като най-голямото празненство на Земята. Поддръжници обаче казват, че като се остави настрана веселбата, законопроектът за щастието е сериозно начинание, предназначено да се бори с острите икономически и социални неравенства в Бразилия.

"В Бразилия ние имахме икономически растеж без очаквания социален растеж", казва директорът на подкрепящата законодателството неправителствена организация "По-щастливо движение" Мауру Моторин.

"С конституционната поправка ние искаме да предизвикаме дискусия, да потърсим одобрение за създаване на условия, при които се насърчават социалните права", заяви той.

Други правителства също предприемат подобни сондажи за официализиране на стремежа към щастие. Япония и Южна Корея включват правото на щастие в своите конституции, а по-рано този месец британското правителство разработи планове за започване на проект за 3 млн. долара, който да измери благополучието на гражданите.

В началото на 70-те години на 20-ти век хималайското кралство Бутан стана инциатор на идеята за поддържане на "индекс на щастието". Много преди това в Декларацията за независимостта на САЩ от 1776 г. е записано често споменаваното днес настояване за "живот, свобода и стремеж към щастие", припомня The Washington Post.

Сенаторът и бивш министър на образованието Кристовам Буарки, който е вносител на законопроекта в бразилския сенат, заявява, че добавянето на "стремежа към щастие" е съществено за това да помогне на обикновените хора да започнат да търсят отговорност от правителство, което отдавна е обвинявано, че не осигурява основни услуги на бедните.

Бразилия е на път да се превърне в петата икономика в света до 2016 г., когато ще бъде домакин на Олимпийските игри, но западналата система на държавното образование, лошите пътища и жп линии и гъмжащите от престъпност бедняшки квартали заплашват по-нататъшното развитие.

На изслушване в Сената преди законопроектът да бъде приет от комисия през ноември миналата година, Даниел Сейдел от Националната конференция на бразилските епископи разкритикува движението за "стремеж към щастие" като не много по-различно от маркетингова кампания, която не предлага решения на социалните беди в Бразилия. "Не би ли било по-добре да се говори открито за социално благополучие, за намаляване на неравенството?", запита той сенаторите.

Моторин от "По-щастливото движение" казва, че просто се надява обществото да погледне сериозно на предложената поправка и може би да промени очакванията си. "Щастието не е игра. Хората го бъркат с нещо, което е излишно, а то не е такова. Ние имаме нужда от качествено здравеопазване, което ни липсва. Имаме нужда от качествено образование, което ни липсва", заяви той.

"Става въпрос за създаване на условия, в които хората да се стремят към щастие, но с обучение, със знание, което да ни подготви да бъдем по-напредничаво общество в бъдеще", заявява Моторин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Yoanna_Dimitrova
преди 13 години
Какво общо има щастието с наркотиците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
В Декларацията за независимостта на САЩ от 1776 г. е записано често споменаваното днес настояване за "живот, свобода и стремеж към щастие"---------------------------Що се отнася до свободата, има една доста проста рецепта - NO-CREDIT! Свободният човек няма кредити на врата си. А пък да се говори за 20-30-35 годишни кредити е направо абсурдно - това си е живо робство. Но каквото човек сам си направи, никой друг не може да му го направи. Най-банална диалектика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
jamiemirror
преди 13 години
Сега остава само да узаконят и наркотиците - и са в десятката хахахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още