IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заможните американци се притесняват за доходите си след пенсиониране

Голяма част от хората очакват да им се наложи да продължат да работят и след приключване на трудовата им кариера, за да подсигурят стандарта си на живот

11:07 | 01.02.11 г.
<p>Независимо че разполагат със средства в банката, много бъдещи пенсионери в САЩ се притесняват от безпаричието. <i>Снимка: Flickr, Лиценз: </i><a target="_blank" href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/"><i>Creative Commons</i></a></p>

Независимо че разполагат със средства в банката, много бъдещи пенсионери в САЩ се притесняват от безпаричието. Снимка: Flickr, Лиценз: Creative Commons

Богатите хора в САЩ очакват да са трудово по-активни в периода след пенсионирането в сравнение с родителите си, защото са по-притеснени за сумата, с която ще разполагат по време на този етап от живота си, показва проучване на Bank of America Merill Lynch, цитирано от Ройтерс.

Множеството от заможни бейби бумъри, които в САЩ са близо 75 млн. души, родени между 1946 и 1964 година, смятат, че ще бъдат по-активни и богати пенсионери в сравнение с родителите си, показва изследване на банката, обхванало 1 000 американци с поне 250 хил. долара инвестиционни активи.

Изследването установило още, че 70% от респондентите очакват да им се наложи да продължат да работят поне на половин работен ден, за да могат да финансират живота си. Заможните дами в частност очакват да останат доста заети след приключване на трудовата си кариера.

Близо 86% от жените планират да пътуват, след като се пенсионират, сравнени с две трети от мъжете, които са дали същия отговор.

Дамите са по-разтревожени от нарастващата цена на здравните грижи и относно това дали ще разполагат с достатъчно средства за преживяване. Близо 70% от жените, участвали в изследването, споделят, че са притеснени от нарастващите цени за здравни грижи спрямо 57% от мъжете, които са дали подобен отговор.

Близо 63% от жените са притеснени за това, че парите им ще свършат прекалено бързо, сравнени с 52% от мъжете, които се тревожат от същата тема.

Според мнението на експерти от банката повечето от участниците в проучването не разбират какъв е ефектът от консервативния начин на инвестиране.

Близо половината от респондентите се описали като „консервативни“ инвеститори, а две трети от тях вярват, че това ги предпазва от загуби.

Едва една четвърт показали, че са запознати с реалните възможности, които им дава инвестиционния пазар.

„Тези дни инвеститорите са много загрижени за това как да избегнат рисковете, които възникват в резултат на икономическата нестабилност“, казва Лайла Ламот, управител на отдела по управление на богатството в инвестиционната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още