IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Амансио Ортега, най-богатият човек в Испания, се пенсионира

Шефът на Inditex Group се оттегля, след като изгради империя в размер на 9 млрд. евро

16:25 | 13.01.11 г. 1
Амансио Ортега, най-богатият човек в Испания, се пенсионира

Амансио Ортега, най-богатият човек в Испания и може би един от най-недостъпните за медиите магнати в света, се появи за малко под прожекторите тази седмица, за да обяви оттеглянето си от модния бизнес и пенсионирането си от Inditex Group (чиято дъщерна компания е веригата Zara).

Ортега се оттегля от империята си, която днес се оценява на близо 9 млрд. евро, пише вестник Independent. Само преди 35 години обаче единственото, с което испанецът е разполагал, е било магазин в град Ла Коруня.

Без бляскави пресконференции, дълги изявления, фанфари и официални коктейли, без драматични сбогувания и публични самооценки, 74-годишният милиардер, който избягва интерювата по принцип и се е появявал само веднъж пред медиите с принца на Испания, се раздели с шефското си място с помощта на писмо до служителите си.

Персоналът на Inditex Group, около 98 хиляди души, бе запознат с намеренията на Амансио Ортега в близко време да постави дясната си ръка - вицепрезидентът Пабло Исла, начело на компанията.

„Скъпи приятели”, започва писмото, „Сега е моментът, с голяма надежда и отговорност, да предложа на следващото събрание на борда на директорите Пабло Исла да бъде назначен на поста президент на компанията.”

Верен на стила си, скромният син на железопътен работник, който благодарение на упоритата си работа успява да се нареди на деветото място в списъка на списание Forbes на 100-те най-богати хора на земята, не даде допълнителни обяснения за решението си.

Вероятно сред причините са напредващата възраст на Ортега, както и спокойствието от стабилността на компанията след преживяното през отминалите кризисни години.

След като се пенсионира, досегашният собственик на компанията ще запази пакета си от акции, които възлизат на 60% от собствеността на дружеството. Служители на Амансио Ортега споделят, че когато през 2001 година Inditex Group става публично дружество, директорът й празнувал по доста спартански начин – гледал новините за 15 минути, обядвайки в кафенето в сградата на офиса си.

Всъщност нищо в живота на Амансио Ортега не подскава, че 35 години ще му бъдат нужни, за да изгради не само име, но и империя, посветена на модата и шивашката индустрия.

Израснал в беден район, той започва „кариерата си” като разносвач на 13-годишна възраст. След това става помощник шивач – през това време наблюдава изкъсо целия процес по реализация и снабдяване и осъзнава колко важен е контролът при производството и дистрибуцията – урок, който му служи чудесно години по-късно при Zara.

На 27 години създава първата си шивашка фабрика, а през 1975 отваря първия магазин Zara – с характерните модели, показани на витрините, както и с често сменящи се колекции – първият полъх на иновациите, прокарвани от Ортега.

Днес веригата се е превърнала в символ на Испания така, както са сангрията и паелята.

Компанията се използва като академичен пример в учебниците на редица бизнес училища по света.

А за Ортега, освен удовлетворението от добре свършената работа, остават и състоянието му, което, според списание Forbes, е в размер на 25 млрд. долара, недвижима собственост в Париж, Лисабон, Лондон и Маями, компания за конни спортове, дялово участие във футболна лига, както и инвестициите му в природен газ, туризъм и банково дело.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още