IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откриха родината на виното

Югоизточно от Кавказ в планините на Армения бе открита винарна на 6 000 години – вероятно първата в света

11:01 | 12.01.11 г.
Откриха родината на виното

Изкуството на виното датира от хилядолетия. В това едва ли някой се съмнява, още повече, че самото производство на бутилка качествена гроздова напитка отнема години (какво остава за самото разкриване на тайната за направата й).

Със сигурност и на първите винари са им трябвали години, за да достигнат до точните пропорции, сортове и смеси за постигането на уникален букет, аромат и плътност на консистенцията.

Трудно е обаче да си представим как точно са извършвали приготовленията си древните народи, когато са произвеждали вино. Особено без удобството на съвременните технологии, умения и навици за събиране и обработка на гроздовете, за изсипване на гроздовия сок в бутилки и съхранението му на специална температура и при определена влажност – знания, придобити през годините.

Е, вече понятието „от хилядолетия” е по-конкретно. Благодарение на археолози в арменското селище Арени е открита вероятно първата винарна в света (а с това и родината на виното), която е на повече от 6 хил. години, съобщава вестник Telegraph.

„Системата” за производство на вино е направена в скалите със специално издълбани плитки ями за намачкване на гроздето, отделянето на сока от джибрите и ферментацията.

Археолозите открили също, че древната винарна е заобиколена от гробище. Това навело учените на мисълта, че жителите на каменно-медната епоха (която датира отпреди 6 000 години) са използвали гроздовата напитка за своите ритуали и погребални церемони.

Изненадващо учените открили остатъци от пресовано грозде и семенца, които след задълбочен анализ показали, че сортът, използван преди 6 000 години за производство на вино - Vitis vinifera (Европейска винена лоза) е същият, който мнозина винари използват и в наши дни.

Откритието бе обявено във вторник от National Geographic Society, които финансирали разкопките. Винарната е открита на същото място, където преди година археолози намериха най-старата известна в света кожена обувка – мокасина на 5 500 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още