IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов претендент за титлата най-голяма яхта в света

Цената на „Проект 1000“ се очаква да бъде в диапазона между 500 млн. и 900 млн. долара

16:21 | 13.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Нов претендент за титлата най-голяма яхта в света

Търговията с луксозни яхти се намира в тежък застой от началото на кризата, но поне един от големите луксозни корабостроители изглежда залага на скорошно възстановяване на икономиката.

Базираната в Белгия компания Emocean Yacht Design има планове за екстравагантна нова мега яхта, условно наречена „Проект 1000“, която, ако бъде построена, ще бъде най-големият съд в света от този тип, пише CNN.

С огромната си дължина от 200 метра яхтата ще бъде с 30 метра по-дълга от Eclipse, която се превърна в най-голямата частна яхта по вода през 2009 година и е собственост на руския милиардер Роман Абрамович.

Цената на „Проект 1000“ се очаква да бъде в диапазона между 500 млн. и 900 млн. долара.

Освен че е масивна, яхтата има футуристичен дизайн и много удобства, които могат да впечатлят и най-взискателните почитатели на корабоплаването, включително 30-метров плувен басейн и спа.

Яхтата ще разполага с две 30-метрови панорамни лодки и хеликоптерна площадка, както и с нощен клуб, казино и кино. Претендентът за най-голяма яхта в света ще разполага с помещения за 45 гости, сред които 10 ВИП стаи, 22 апартамента за гости и палуба на собствениците.

Яхтата ще има и място за настаняване на до 70 души екипаж.

Освен това с максимална скорост от 28 възела и средна скорост от 20 възела, корабът ще бъде учудващо бърз за своите размери.

Проектът е все още в начална фаза на планиране и вероятно няма да бъде реализиран, преди световната икономика да започне да расте устойчиво.

Според експертите на Emocean Yacht Design ще трябват поне четири години за завършване на проектирането и изграждане на яхтата. От компанията потвърждават, че икономическият климат не е идеален място за такива амбициозни планове, но добавят, че някои собственици на мега яхти могат да проявят интерес веднага след като икономическите условия се подобрят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още