IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работещите в Токио спят по-малко от колегите си по света

Работа, компютърни игри и семейни сбирки запълват ежедневието на японците, които прекарват в сън по-малко от шест часа в денонощието

08:26 | 09.12.10 г.
<p>Работещите хора в Токио спят средно по по-малко от шест часа на ден през седмицата. Снимка: Flickr</p>

Работещите хора в Токио спят средно по по-малко от шест часа на ден през седмицата. Снимка: Flickr

Ню Йорк може и да е известен като градът, който никога не спи, но бизнесмените в Токио прекарват по-малко време в сън в сравнение с колегите си в Голямата ябълка и тези в Париж, Стокхолм и Шанхай.

Според проучването, проведено в петте изброени града, хората в Токио спят по-малко от шест часа в денонощие. Изследването е проведено от японския производител на храни Ajinomoto Co.

Хората в Шанхай спят най-много – седем часа и 28 минути. Тези в Ню Йорк – с шест часа и 35 минути, са втори след бизнесмените в Токио.

„Мисля, че хората в Токио просто са по-заети“, казва говорител на компанията, провела проучването, пред Ройтерс.

Много японски бизнесмени са принудени да работят дълги часове, дори извънредно, а после да излизат с колегите си или на бизнес вечери. Вкъщи пък обикновено ги очакват роднини и семейни сбирки.

Влаковете в Токио и сутрин, и вечер са пълни с отиващи или прибиращи се хора. Някои от тях дори успяват да подремнат на крак, подпрели глава на дръжката.

„В Шанхай хората просто си лягат по-рано. Обикновено там се става по едно и също време всяка сутрин, към 6.30 – 7.00 сутринта“, обяснява говорителят.

„В Токио, освен дългия работен ден, хората изглежда вършат неща, дори когато се приберат у дома – като да играят компютърни игри. Там обикновено не заспиват преди полунощ.“

Съвсем не е изненадващ и фактът, че когато били запитани какво е най-важно в техния живот, японците посочили съня на първо място. Същият бил отговорът и на парижаните, които имат по близо седем часа сън на ден през седмицата.

За разлика от тях нюйоркчаните и шанхайците посочили времето, прекарвано със семействто, като най-важното нещо.

Изследването е проведено онлайн между юли и август, а в него са участвали близо 900 работещи на възраст между 30 и 50 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още