IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се британците да похарчат 22 млн. паунда на час в интернет днес

Днес ще бъде най-натовареният ден за интернет търговците, прогнозират от бранша заради активизирането на хората за коледните покупки

12:20 | 29.11.10 г.
<p>Пазаруването за празниците е в разгара си, особено това в интернет. Снимка: Maximum PC. Лиценз: <a target="_blank" href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/">Creative Commons </a></p>

Пазаруването за празниците е в разгара си, особено това в интернет. Снимка: Maximum PC. Лиценз: Creative Commons

Коледа наближава, остава по-малко от месец до празника – време, в което хората се замислят за подаръци и изненади за близките си. По това време на годината магазините обикновено обявяват празничните си намаления и стават доста посещавани.

Част от хората обаче въпреки намалените цени и възможността да се поразходят предпочитат да свършат полезната работа с избора на подаръци през монитора от вкъщи или на работа. С всяка изминала година тези онлайн потребители стават все повече. Фактът, че днес е последният понеделник на месеца и голяма част от хората получават заплатите си, както и това, че поръчката през интернет изисква време за доставка от няколко дни до две-три седмици са предпоставките, които карат онлайн търговците във Великобритания да смятат, че именно днес ще е най-натовареният за тях работен ден.

Водещи интернет търговци смятат, че именно по време на последния понеделник на ноември хората ще похарчат близо 22 млн. паунда на час за поръчки през мрежата. Голяма част от клиентите навярно току-що са получили заплатата си за предходния месец, както и бонусите преди Коледа, съобщава вестник Telegraph.

Пикът в продажбите най-вероятно се дължи на факта, че през уикенда търговците са пуснали коледните си предложения, а потребителите искат да се възползват от намаленията.

Според проучване на сайта за сравняване на цени Kelkoo и Центъра за изследване на търговията британските потребители ще похарчат днес онлайн 537 млн. паунда, което означава, че т. нар. "кибер понеделник“ тази година ще донесе с 29% повече приходи от миналогодишния.

Компанията за кредитни карти Visa обяви, че е готова да осъществи 3,8 млн. картови транзакции през днешния ден.

„Пазаруването онлайн сега е естествена част от купуването на подаръци и ключова част от пазарната стратегия на много компании. Комбинацията от получената месечна заплата и вземането предвид на времето за доставка са ключовите характеристики, които навеждат търговците на мисълта, че именно днес ще има рекорди в броя на поръчките“, каза Стив Пери, търговски директор на Visa Europe

Мненията на търговците обаче се раздвояват. От най-големия онлайн магазин във Великобритания – Amazon – обясняват, че очакват следващият понеделник – първият от декември, да им донесе най-много продажби. Според сдружението на интернет търговци IMRG пикът на онлайн търговията ще бъде в средата на деня на 6 декември, тъй като служителите използват именно обяда си, за да разглеждат сайтовете за покупки и да поръчват оттам.

Експертите обаче са единодушни, че тази година ще бъде наблюдаван значителен ръст в броя на транзакциите, продиктувани от онлайн поръчки. Това е благодарение на подобреното качество на сайтовете за търговия, както и на факта, че все повече домакинства разполагат с достъп до мрежата. И ако ръстът в обикновените магазинни продажби във Великобритания се очаква да бъде близо 1%, то делът на онлайн търговията тази година ще нарасне с 25%.

Независимо че интернет търговията се развива толкова добре, по данни на IMRG през интернет са направени едва 17% от всички покупки в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още