IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

А ако Коледата беше в ръцете на мъжете?

Повече месо на трапезата, пътешествия и произволно подбрани подаръци биха избрали мъжете за празничната вечер

16:20 | 23.11.10 г.
<p>Снимка: Catherine Bunt Лиценз: <a target="_blank" href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/">Creative Commons</a></p>

Снимка: Catherine Bunt Лиценз: Creative Commons

Миналата седмица стана ясно, че средно жените прекарват по 300 часа в подготовки за Коледа. Голяма част от това време отива за избиране на подаръци, съобщава вестник Telegraph. Според данните на Националната търговска федерация (NRF) в САЩ обаче, цитирани от сайта Technorati, мъжете харчат повече за подаръци от жените, въпреки че не отделят толкова време за избора им.

Традиционно, цялата подготовка за коледните празници обикновено минава през ръцете на по-нежните половинки. Трапезата, подаръци за семейство и приятели, украсата у дома и всички приготовления, свързани с пътувания или прекарване на свободното време около почивните дни.

Какво би станало с Коледата обаче, ако цялата организация беше поверена на мъжете? Не само изборът на подаръци, но и организирането на празничната вечер, готвене, украса, организиране на почивните дни около празниците... и всичко онова, което отнема толкова време на жените, че в края на празниците те се чувстват по-скоро изморени и изтощени, макар и доволни от добре свършената работа.

Според проучване на Investor Style освен че мъжете започват коледните си покупки доста по-късно от дамите (в нередки случаи в деня преди празника), те обикновено имат бегла идея за това какво ще подарят. Традиционните неща, на които залага мъжката част, са бижу, бельо, часовник, аксесоар или някаква електронна джаджа.

Поради факта, че идеята за необходимостта от подарък осенява мъжете сравнително... в последния момент, опцията с интернет пазаруване също отпада. Доставката на поръчка по мрежата отнема до седмица (понякога и повече, ако стоката е поръчана от чужбина), а до празниците винаги „има време“.

Ако мъжете имаха привилегията да организират семейния празник, на масата със сигурност щеше да има изобилие от всякакви видове месо и вино (или други напитки). Украсата едва ли щеше да е така изкусно подбрана, по-скоро една елхичка с няколко играчки и коледен венец на вратата – без гирлянди в ъглите, залепени снежинки по прозорците, декоративни чорапчета с бонбонки и всякакви други впечатляващи аксесоари за дома, които придават уют и топлина на жилището.

Що се отнася до подаръците – мъжете едва ли биха отделили толкова голямо внимание на предметите, които ще поставят под елхата. За сметка на това те или ще са малко и скъпи, или случайно попаднали в ръцете им вещи, които са видели в магазина на път за вкъщи.

Ако имат възможност да избират къде да прекарат празниците, мъжете малко вероятно биха избрали дома си. Вместо това биха предпочели да попътуват с приятели (и техните половинки), да покарат ски, да видят нови места и да се впуснат в приключения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още