IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Колев: Залаганията в интернет все още са пренебрежимо малки

Най-високо залаганата сума е тази в казината, най-ниската – в тото пунктовете

14:36 | 22.11.10 г. 1
К. Колев: Залаганията в интернет все още са пренебрежимо малки

В състоянието на криза драстично намаляват сумите, които се залагат в хазартни игри, но се наблюдава запазване на броя на участниците в тях. Това съобщи директорът на социологическа агенция "Медиана" Кольо Колев в националния пресклуб на БТА, представяйки данните от представително изследване на агенцията,
направено през ноември сред 978 човека над 18 години.

По думите му много от казината и бинго залите са на път да затворят, заради намалелите обороти, а не толкова заради липсата на клиенти. Колев съпостави средните залози с данните от изследване, правено преди 3,5 години, и отчете спад на средните нормални залози с около 30 на сто, а на средните максимални залози с около 17 на сто.

В обществото се наблюдава двойнствено отношение към игрите на късмета, запитаните изразяват негативно отношение само към тези, в които не участват, отчитат социолозите. Като цяло не се регистрира остро негативно отношение към хазартните игри.

Силно хазартно ориентирани са около един процент от населението, сочат данните на "Медиана". В игри на късмета участват 34, 5 на сто от пълнолетните граждани.

Водеща роля по популярност има тотото, в което залагат средства 30,3 на сто от гражданите, следват държавната лотария - с процент на участие 11,2 на сто, "Еврофутбол" - със 7,8 на сто, "Еврошанс" - с 2,1 на сто и бинго - с 1,9 на сто.

Заклетите играчи, които залагат почти всеки ден, са 0,8 на сто.

Процентът на залагащите веднъж седмично е 7,5 на сто, а тези, които играят по-рядко от 1-2 пъти месечно, са 20 процента.

Средно залаганата сума от играещите различни игри е 5,6 лева, като най-голям е броят на хората, които дават между 2 и 5 лева - 49,1 на сто. Едва при един процент от хората се регистрират максимални залози над 150 лева.

Най-висока е средно залаганата сума в казината - 59,5 лева, а най-ниска в тотото - 5,9 лева. Участниците в "Еврофутбол" дават средно по 8,2 лева, играчите в бинго залите - 11,4 лева, играещите "Еврошанс" - 8,1 лева, а тези на автомати - 10 лева.

В отговор на въпрос защо е добре да има игри на щастието, повечето хора - 41,3 на сто, отговарят, че те дават възможност за печалба и са свързани с надежда и късмет. Сред аргументите "против" игрите водещ е, че те заблуждават хората - 20,7 на сто, а една пета от запитаните смятат, че трябва да се забранят, защото водят до пристрастяване.

Залаганията в интернет все още са пренебрежима величина на пазара на хазартните игри, в тях играят 0,2 на сто от хората, сочи изследването. Тиражирани слухове за милиарди левове, които хората правят в интернет залагания, са силно преувеличени, коментира Колев. По думите му се очаква новите игри като "Еврошанс", СМС игрите и залозите в интернет да се развиват.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още