IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Да се научим да пестим“ - новата кауза на Бил Гейтс

Фондацията на основателя на Microsoft дарява 500 млн. долара за каузата да даде на бедните финансова култура

10:18 | 17.11.10 г. 6
„Да се научим да пестим“ - новата кауза на Бил Гейтс

Американският милиардер Бил Гейтс обеща да даде 500 млн. долара, за да помогне на жителите на развиващите се страни да си отворят банкови сметки и да ги насърчава да спестяват пари, съобщиха ФП и АП.

Фондацията "Бил и Мелинда Гейтс" на създателя на Майкрософт обяви намерението си на първия световен форум за спестяването в Сиатъл.

Целта е да се помогне на бедните да правят финансови планове за бъдеще и да пестят за най-различни неща - от екскурзии до училищни такси и униформи. Част от парите ще бъдат предназначени за работа на фондацията в областта на безбанковите плащания и управляването на парите чрез мобилен телефон.

Във форума, организиран от Фондацията "Гейтс" - най-голямата благотворителна организация в света, участваха около 200 банкери, държавни служители, телекомуникационни компании и представители на местни общности от 38 страни. Темата бе как да работят заедно в полза на бедните.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 14 rate down comment 0
excelerator
преди 13 години
Не знам с какво се занимаваш, ама всеки знае, че само с пестене не можеш да стигнеш и на една десета от пътя, който можеш да извървиш с кредитна помощ. И не е ограбване - условията са ясни - ползваш нечии пари и си плащаш съответния наем за ползването им. Гневът, който се чете в коментарите ти обикновено е предизвикан от това, че финансовите институции са "по-умни" (при залагането на условията) в общия случай. Оттам и чувството на "ограбване" и "поробване" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 0
theforce
преди 13 години
За съжаление като чета статията не виждам никъде и дума за спестяване и избягване на кредити от страна на "бедните".Напротив, виждам:1) примамване към лъскавите офиси на мултинационалните банки на най-перспективните потребители (гражданите на развиващите се пазари), след което взимането на кредит или ипотека е само една малка крачка.2) стимулиране на технологии зад които стои Майкрософт, т.е. споменатите плащания през мобилен телефон. Елементарна истина е че плащането в брой е най-евтино. За всички картови, телефонни и прочие плащания, някой прибира такса която в крайна сметка се плаща от крайния потребител.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
То всъщност фондацията на Бил Гейтс трябва да започне работа не от бедните страни, а точно обратно - от САЩ. Защото американските потребители са тези, които първи трябва да се научат (по-точно да си спомнят) как се пести. Жителите на развиващите се страни пестят доста, доста повече от американците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 1
no-credit
преди 13 години
Именно това (изглежда) е идеята на тази фондация - да се научат хората, че кредитът е проблем, независимо кой ти го дава. И да се научат да спестяват и да харчат от спестеното, а не постоянно да вземат заеми и така да се поставят в робска зависимост - банкова или лихварска, все едно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
mrvip
преди 13 години
Празно нема, ако нямаше банкови кредити, щеше да има много повече "модерни роби" на лихварите, а те, за разлика от банките, може и да те ошамарят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
no-credit
преди 13 години
Чудесна инициатива. БРАВО! Всички потребители (!) трябва да разберат, че кредитът не е услуга. Кредитът е модерното робство. И е инструмент за ограбване, а не за помощ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още