IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Швейцария се заражда монополизация на богатството

Страната се радва на концентрация на богати хора, което обаче може да доведе до натиск върху средната класа

09:50 | 27.10.10 г. 1
В Швейцария се заражда монополизация на богатството

Къде бихте живяли, ако бхте милионер? Вероятно на някое топло и слънчево крайокеанско мято? Или в многомилионен град, където ще управлявате състоянието си? Е, ако имате намерение да влезете в редиците на богатите, е добре да научите и къде живеят те, или поне по-голямата част от най-богатите хора в света.

И това съвсем не са курортни градчета или мегаполиси.

Всеки десети милиардер на планетата живее в Швейцария, като при това състоянието на три процента от населението се равнява на натрупаното от всички останали 97 процента от жителите на Конфедерацията, сочи изследване на Базелския университет, цитирано от швейцарската информационна агенция АТС.

Авторите на труда с обем 440 страници, отразяващи изследването на група, ръководена от професор Уели Мадера, посочват следните данни: в Швейцария, където живее една хилядна от населението на планетата, са съсредоточени 1,1 процента от световния частен капитал. От около хилядата милиардери по света близо 100 са се регистрирали на територията на Конфедерацията.

Според професор Мадера става дума за "монополизация на богатството, каквато досега не е имало в историята". Експертът съзира в това заплаха за засилващ се натиск върху средната класа. Най-голяма концентрация на свръхзаможни хора в Швейцария е отчетена в кантоните Во (западната част) и Базел-ланд (северната част).
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
plamen shopov
преди 13 години
В българия това се решава с една малка НАЦИОНАЛИЗАЦИЙКА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още