IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антична ваза постави нов рекорд на търг в Хонконг

Съдът бе продаден за 32,6 млн. долара – пет пъти повече от първоначалната му стойност

11:58 | 08.10.10 г.
Антична ваза постави нов рекорд на търг в Хонконг

Антична ваза, изработена по време на управлението на имтератор Циенлонг през 16-ти век бе продадена за рекордно висока сума на аукцион. Керамичният съд е продаден за 32,6 млн. долара и постави нов рекорд на търг на Sotheby's в Хонконг, съобщава Bloomberg.

Алис Чън, новата собственичка на старинната вещ, помни китайската ваза, която била поставена в дома на приятел на баща й, още от времето, когато е била малко момиче. Ето защо не е странно, че именно тя е новият собственик на съда срещу колосалната сума.

Чън е колекционер и сестра на търговеца на антики от Хонконг Робърт Чан. Тя е платила пет пъти повече от най-високата цена, определена предварително за вазата. Съдът за цветя е богато украсен, има двойно-изпъкнала повърхност и носи печата на император Циенлонг, управлявал между 1736 и 1795 година.

„Знам, че цената е малко висока, но вазата ми харесва и си струва“, казва Чън след търга, цитирана от Bloomberg.

Родената в Шанхай колекционерка е отдавнашна почитателка на керамичното изкуство. През май 2002 година тя отново поставя рекорд с цената, която плаща за ваза, изработена по времето на император Юнджън (1723-1735). В последствие тя подарява керамичния съд на музея в Шанхай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още