IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колекция от плюшени мечета на търг за $1,9 млн.

Играчките са на бивш шеф на хедж фонд, който бе обвинен във финансови измами

15:56 | 07.10.10 г.
Колекция от плюшени мечета на търг за $1,9 млн.

Аукционна къща Christie's ще предложи на търг в Лондон на 13 октомври една от най-ценните колекции с плюшени мечета в света, съобщиха британски медии. Според предварителната оценка на специалистите от разпродажбата могат да бъдат получени 1,2 млн. британски лири (1,9 млн. долара), информира ИТАР-ТАСС.

В колекцията са намерили място играчки, произведени от прочутата германска компания Steiff, основана през 1880 година. Плюшените животни на Steiff се отличават с висока устойчивост на дърпане, късане и мачкане. Сред екземплярите в колекцията, предлагана от Christie's, е единственото запазено до наши дни мохерово мече "Арлекин", произведено през 1925 г. То е със синьо-червена козина и стъклени очи. Очаква се за него да бъдат платени до 80 хил. паунда (127 хил. долара). Сред редките екземпляри е и черно мече от серията "Титаник".

Колекцията се предлага на търг от Пол Гринууд, бивш мениджър на един от американските хедж фондове и бивш главен партньор в компанията Double U G Trading. През юли тази година той се призна за виновен по обвинение в измами и прие да му бъде конфискувано имущество на стойност 331 млн. долара.

Предстои през декември да му бъде произнесена присъда. Заплашва го лишаване от свобода за срок от 85 години.

Гринууд е купувал мечета през последните 15 години на търгове и от различни дилъри. Твърди се, че е изразходвал за хобито си около 3 млн. долара. Според някои източници като цяло е успял да събере около 1 300 мечета.

От Christie's отбелязват, че колекцията вече е привлякла вниманието на много специалисти и на потенциални купувачи от цял свят. Очаква се в наддаванията в Лондон да участват ценители на мечетата от САЩ, а също от различни азиатски държави.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още