IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Богатите трупат злато въпреки рекордно високата му цена

Страхът от нова рецесия изостря апетита на най-богатите към ценния метал и акциите на компаниите, които го добиват

10:41 | 06.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Богатите трупат злато въпреки рекордно високата му цена

Най-богатите хора на планетата са отговорили на икономическите страхове чрез покупка на злато и чрез изтегляне на активи от финансовата система, обявиха банкерите на заможните, по време на организираната от агенцията Ройтерс световна среща на частното банкиране.

Страхът от нова рецесия изостри апетита на богатите към инвестиционно злато, както и към акции на добивните компании и борсово търгуваните фондове (ETFs), констатира Джоузеф Стадлър, който отговаря за клиенти с активи за над 50 млн. долара в UBS. Поради тази причина металът постигна поредица от рекорди, като днес достигна до 1 340 долара за тройунция.

Швейцарската банка препоръчва на своите най-големи клиенти да държат 7-10% от активите си в ценни метали, като златото, което е на път да отбележи ръст в десета поредна година.

„Гледам на златото като на застраховка“, казва Ван Ананта-Нагесваран, главен инвестиционен директор в Julius Baer. „Препоръчвам поне 10% злато в портфейлите и всичко над това да бъде използвано за краткосрочна търговия при появата на различни сигнали.“

Финансистът милиардер Джордж Сорос описа през миналия месец златото като „върховният балон“, понеже добиването му е скъпо, а освен пазарната си стойност няма реална такава.

Според Стадлър златото се е превърнало в основна съставка на инвестиционните портфейли, въпреки съмненията дали е удачна дългосрочна инвестиция.

„В разговорите с ултра богати хора се усеща несигурност, каквато не е имало през последните две, три или четири години“, посочва той. „Аз не знам какво да им отговоря, когато ме попитат дали инфлацията ще расте или пък дали не влизаме в дефлационен цикъл. Но очевидно никой не знае.“

Антъни ДеХелис , управляващ директор в Credit Suisse, смята, че клиентите са привлечени по-скоро от възходящия тренд при златото, отколкото от функцията му на защитна инвестиция. Те питат: „Ако това е балон, колко дълго може да бъде надуван?“, споделя той.

Според Самир Раслан, ръководител в Citigroup, клиентите не са се прехласнали по златото. „Не бих казал, че интересът към ценния метал е прекален. Той е част от инвестиционните им портфейли, но не е нещо, за което те вземат решение прибързано.“

Всъщност, не всички банкери препоръчват инвестицията в злато.

Андреас Волфер, шеф на частното банкиране в UniCredit Group, отдава поскъпването на ценния метал на опънатите нерви на инвеститорите след финансовата криза от 2008, както и на безпокойството от дълговата криза в Европа.

„Ние вярваме в диверсификацията, което звучи малко отегчително, но в крайна сметка дава най-добрите резултати.“
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още