IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хазартният бизнес у нас се свива

Заради повишаването на данъчната ставка много зали затварят, но въпреки това представителите на сектора са оптимисти

12:21 | 05.10.10 г.
Игралните зали у нас намаляват. Снимка: Getty Images
Игралните зали у нас намаляват. Снимка: Getty Images

„Игрите за големи“, или хазартните дейности са занимание, което носи разнообразие на хората от векове насам. През последните години обаче този сектор стана силно регулиран в някои страни, а у нас в края на миналата година претърпя повишение на данъчната ставка с близо 70%*, каза по време на конференция Ангел Ирибозов, председател на Управителния Съвет на Българската търговска асоциация на производителите и организаторите от игралната индустрия.

По данни на асоциацията през изминалата година ефектът от повишаване на данъчната ставка върху хазартния сектор недвусмислено е показал ефекта си. От пазара са изтеглени над 6000 игрални съоръжения, а повече от 100 лицензирани игрални зали са прекратили дейността си. Намалял е и делът на заетите в сектора с 30%, а в резултат са спаднали и постъпленията в държавния бюджет от данъци и такси от бранша с 13 млн. лв., или с 12% спрямо предходната година.

Секторът беше изправен и пред очакваната забрана за тютюнопушене, която трябваше да влезе в сила тази година. Според данни на асоциацията почти всички представители на бранша са обявили, че мярката ще се отрази негативно на бизнеса им, ако бъде приета. За тяхно облекчение обаче до подобни ефекти така и не се стигна.

Друг проблем пред представителите на игралната индустрия у нас са празнотите в закона за регламентиране на игрите от разстояние, в които влизат SMS игрите и интернет залаганията. Промените, предложени от асоциацията през юли тази година, включват определяне на ясни дефиниции за това какво означава "обединен джакпот", "генератор на случайни числа", "комуникационно оборудване" и други.

Имайки предвид, че в много страни хазартните игри са забранени, а местата, където все пак може да изиграете един Black Jack или да заложите малко пари на рулетка, са строго ограничени и намалени като брой, не е чудно защо у нас тази дейност въпреки нарастването на налозите продължава да се развива. Дали на живо в игралните зали или онлайн пред компютъра вкъщи, все повече хора предпочитат да релаксират, като играят покер през мрежата, залагат на различни видове спорт и следят играта на любимите си отбори.

За развитието на хазартните игри говори и създаването на кампанията „Отговорна игра“, инициативата за която бе подета от българската асоциация. Целта на мероприятието е да информира хората за опасностите от развиване на зависимост от хазарта, раздаване на листовки и брошури, поставяне на стикери на игралните автомати, призоваване за по-социално отговорно поведение на бизнеса, както и работа с клиенти от рисковите групи.

Оптимизмът на представителите на бранша стана ясен на откритото тази седмица в Интер Експо Център изложение за игри и развлечения, което събра производители от цял свят, в това число Великобритания, Канада, САЩ, Сърбия, Гърция и други. След откриването представители на хазартната индустрия и регулаторните органи от различни държави се събраха, за да представят изгледите и перспективите на бранша в страните си, както и да споделят опит.

* Данъкът върху хазартните дейности от тото, лото, спортни състезания, лотарии, томболи, числови лотарии като Бинго и Кено и телефонни игри е 15%, а при спортните съоръжения като автомати, рулетки, техника за залагания на надбягвания с коне или кучета е 500 лв. на тримесечие за автомат и при надбягванията, 22 хил. лв. за маса при рулетките и 5 хил. лв. за всяко друго съоръжение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още