IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски милионер тръгва по стъпките на Бъфет и Гейтс

Филантропията започва да се разпространява и в Китай, местен милионер дарява половината си пари на бедните

08:41 | 24.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Китайски милионер тръгва по стъпките на Бъфет и Гейтс

Инициативата на американските милиардери Уорън Бъфет и Бил Гейтс Даряване на грижа (Giving Pledge) вече намира последователи и в Китай. Това става ясно от съобщение, че местен милионер е готов да дари половината си богатство на бедните, предава АФП.

Следващата седмица Бъфет и Гейтс ще посетят Китай, за да привлекат последователи на идеята си богатите хора да дарят поне половината си състояние за благотворителност. Инициативата вече намери широка подкрепа в САЩ, където са осигурени над 60 млрд. долара.

Един от първите последователи на идеята в азиатската държава е богатият предприемач Чън Гуанбяо, допълва агенцията. Той разполага с над 560 милиона евро лични средства от компанията си, специализирана в разрушаване на сгради и рециклирането на материалите, останали след този процес.

Китаецът възнамерява след смъртта си да завещае богатството си за благотворителни цели и твърди, че е успял да убеди стотина богати китайци да последват примера му. Според него Китай може да се превърне в много щедра страна предвид икономическите й успехи.

"Ако имате чаша вода, един човек може да пие. Ако имате кофа вода, може да пие вашето семейство. Но ако притежавате река, тогава трябва да я поделите с всички", обяснява китайският милионер.

Предприемачът е израснал сам, тръгнал е от нищото, за да се изкачи по всички възможни стъпала в много либерализираната социалистическа икономика. Роден е преди 42 години в източната провинция Цзянсу. Познал е лишения в катастрофалните години след Културната революция. Двама от братята и сестрите му са умрели от глад, а той често си е лягал вечер с празен стомах.

Чън вече е раздал 150 милиона евро за благотворителност и твърди, че иска като "Исус Христос да се пожертва, за да направи хората щастливи". На визитните му картички пише "филантроп номер едно в Китай". Затова и с голямо негодувание прочел в печата, че богатите китайци с неохота приемат поканата на Бил Гейтс и Уорън Бъфет за вечеря на 29 септември в Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още