IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-скъпата книга излиза на търг

Изданието е посветено на птиците в Америка и се очаква да бъде продадено за между 4 и 6 млн. паунда

10:37 | 09.09.10 г.
Най-скъпата книга излиза на търг

Изданието на Джон Одбърн „Птиците на Америка“, което отбеляза световен рекорд преди десет години, когато беше купено на цена от 5,7 млн. паунда, ще излезе отново за продажба, заедно с „Първо фолио“ на Шекспир и лични писма, писани от кралица Елизабет I.

Редките и скъпи лотове ще представят колекционерски книги, ръкописи и писма, които досега са били част от колекцията на лорд Хескет, колекционер, починал преди 55 години, съобщават от Sotheby's, цитирани от Telegraph.

Копието на книгата на Одбърн е доста добре запазено, съдържа рисунки в реални размери на голяма част от видовете птици, които обитават Северна Америка, и е оценено на между 4 и 6 млн. паунда.

На търга ще бъде представено и копие от „Първо фолио“ на Шекспир, издадено през 1623 година и оценено на между 1 и 1,5 млн. паунда, както и серия от писма, писани от кралица Елизабет I до Ралф Садлър, тъмничарят на нейната полусестра Мери, кралица на Шотландия.

Книгата на Шекспир е издадена осем години след смъртта на автора, когато двама от приятелите му Хеминг и Конел събират 36 негови пиеси, 18 от които непубликувани, и ги издават като фолио, разделено на три – трагедии, комедии и исторически пиеси. Сборникът става известен като „Първо фолио“.

„Притежаването на всички тези вещи на едно място е забележително, откакто аз съм тук, вече 15 години, такова нещо не се е случвало, и хората, които работят за аукционната къща от по-дълго, също не могат да си спомнят подобно събитие“, казва Дейвид Голдхорп , служител на Sotheby's, пред Guardian.

Фредерик Фермор-Хескет, вторият барон Хескет, е от семейство колекционери, които имали навика да купуват редки и доста скъпи вещи, с които се снабдявали по различни начини.

Неговото копие на „Птиците на Америка“ е едно от 119-те известни копия, 108 от които са собственост на различни музеи, библиотеки и университети.

Одбърн пътувал през Америка да снима птиците и след това ги е рисувал върху хартия.

Книгата с творби на Шекспир е една от 219-те известни копия, които все още са запазени. Малка част от тях са в частни колекции на американци.

Търгът ще се състои на 7 декември и се очаква да набере общо между 8 и 10 млн. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още