IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изравняването на заплатите на мъжете и жените остава мираж

Проучвания показват, че в ЕС и Австралия възнагражденията на жените са с 18% по-ниски от тези на мъжете

09:50 | 31.08.10 г.
В Европа разликата в заплащането между мъже и жени не се е променила през последните 15 годин, макар че дамите стават все по-образовани и компетентни. Снимка: sxc.hu
В Европа разликата в заплащането между мъже и жени не се е променила през последните 15 годин, макар че дамите стават все по-образовани и компетентни. Снимка: sxc.hu

Изравняването на заплащането, което мъжете и жените получават за труда си, остава мечта, показват резултати от проучване, според което разликата не само че не намалява, но сега е и по-голяма в сравнение с периода преди 30 години.

Доклад на KPMG, поръчан от неправителствената организация Diversity Council Australia установява, че в Австралия жените печелят близо 18% по-малко от колкото техните колеги от мъжки пол. Подобни са и данните на Европейската комисия за възнагражденията на жените и мъжете в Европейския съюз.

Пропастта между заплащането е нараснала през последните три десетилетия – според данните през 1977г. заплатата на жените е била средно 88% от тази на мъжете, а през 2010г. съотношението е паднало до 82%.

„Изненадващи резултати, имайки предвид, че постигнатата договореност за уеднаквяване в заплащането на мъжете и жените в Австралия от 1972г.“, казва директорът проучвания на Diversity Council Australia Лиса Анези пред Ройтерс.

През последната година разликата в заплащането на мъжете и жените е нараснала до 7,9 австралийски долара на седмица, което означава, че дамите са принудени да работят три дни повече през 2010г. в сравнение с 2009г., за да достигнат до еквивалентното заплащане.

Проучването установило също така, че жените представляват едва 7% от изпълнителните директори на компаниите, които се търгуват на стоковата борса в Австралия и са включени в индекса ASX 200. Същевременно дамите се явяват една доста голяма част от работната сила на страната – близо 42% и доминират сред заетите на непълен работен ден с дела си от 70%.

Според Анези в страната се забелязва известен напредък в условията на пазара на труда за жените спрямо ситуацията в миналото, но липсата на по-значим напредък е разочароваща.

„Изглежда по-скоро се връщаме назад, вместо да се предвижваме напред“, казва Анези.

Подобна е и ситуацията в страните от ЕС. Според данни на Европейската комисия жените в съюза печелят средно с 18% по-малко от мъжете и тази разлика е останала почти непроменена през последните 15 години. Според Вивиан Рединг, комисар по правосъдието и основните права, това различие не само е несправедливо, но и разколебава икономическия растеж на страните. Ето защо се предвиждат спешни мерки за насърчаване равенството между половете на работното място и разработването на средства за измерване на различията.

Според проучване на ЕС, публикувано на сайта на Комисията, 80% от европейците подкрепят спешните действия за премахване на различията, констатирани в почасовите доходи на мъже и жени във всички отрасли на икономиката. За всяко евро, спечелено от мъжете, жените взимат по 82 цента. За сметка на това броят на работещите жени нараства и близо 60% от дипломиращите се висшисти са жени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още