IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Качеството на най-скъпото кафе в света е застрашено от влошаване

Причината се крие в това, че производителите започват да отглеждат изкуствено животинките, от чиито екскременти се произвежда кафето

15:19 | 26.08.10 г.
Полските животинки, отглеждани в клетка, произвеждат кафе с по-различен вкус и може да влошат имиджа на най-скъпото кафе в света.
Полските животинки, отглеждани в клетка, произвеждат кафе с по-различен вкус и може да влошат имиджа на най-скъпото кафе в света.

Любителите на най-скъпото кафе в света, което се произвежда от полу смляна субстанция, отделена от полското животинче цивет (подобно на невестулката), се опасяват, че уникалният вкус може да бъде развален заради плановото отглеждане на животинките.

Цената на кафето, което се прави от остатъците от изядените кафени зрънца, които изхвърля малката животинка, е около 770 долара за килограм в Лондон.

С нарастване на търсенето обаче, производителите започват да търсят начини да повишат доставките, като отглеждат цивети в клетки и ги хранят изкуствено с кафени зрънца. За сега произведените по този начин количества са все още малки.

Експертите обясняват, че отнемането на свободата и повлияването върху навиците на животинката, както и различните диети, които имат за цел да създадат ензими, които да обогатят ферментацията на зрънцата, могат да направят така, че затворените в клетка животни да произвеждат различно на вкус кафе.

„Според мен дивите цивети правят кафе с много по-добър вкус“, казва бариста Еди Сумади пред Ройтерс. „Начинът на хранене на циветите в клетка е строго определен, те не са свободни да избират храната си според инстинктите си, ето защо ензимите в храносмилателната им система са изключително еднообразни“.

Компанията Perkebunan Nusantara XII продава килограм кафе от цивети за 130 долара на фабриките и 250 долара на магазините за кафе и кафенетата в най-гъсто населения индонезийски остров Ява. Цената на суровината значително се покачва при износа й в страни като Корея, Япония, Италия и САЩ.

„Това кафе е много по-вкусно от всяко друго“, казва представител на компанията Дано Рианто. „За да постигнем високите стандарти имаме определени процедури“.

Напитката, разбира се, и особено начинът й на получаване, не се харесва на всеки. Доскоро ислямските власти в страната определяха кафето като „харам“, което го правеше забранено за мюсюлманите. Промяната в статута му стана след като бе наложено изискването преди да бъдат изядени от животинките, зърната да бъдат добре измити.

Имайки предвид колко голям е пазарът на мюсюлманите по света, компании като Perkebunan Nusantara XII едва ли имат нещо против да се съобразят с изискването, за да могат да наложат продукта си на пазара. Те обаче ще могат да гарантират чист и хигиенизиран продукт само ако го произвеждат от животни, отглеждани изкуствено в клетки.

В индонезийската столица Джакарта чаша кафе от цивет, по-известно като „копи лувак“, се продава за около 9-11 долара и се радва на все по-голям интерес.

„Вкусът е много мек, мирише приятно и да, това не е харам, след като е било предварително измито“, казва Андреа Гуна, която опитва за първи път кафето.  „Цената на това кафе е двойно по-висока от това в Starbucks, но вкусът му е повече от двойно по-добър“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още