IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия се включи в борбата за световно лидерство при диамантите

Компании от града център на търговията с диаманти се обединиха с цел закупуване на необработени скъпоценни камъни

09:51 | 23.08.10 г.
Сред най-известните представители на индийските диаманти е камъкът Кохинор, за който дълги години се водят спорове между Великобритания и Индия. Снимка: Британски музей
Сред най-известните представители на индийските диаманти е камъкът Кохинор, за който дълги години се водят спорове между Великобритания и Индия. Снимка: Британски музей

Близо 1500 индийски компании от Сурат, градът център на шлифоването на диаманти в страната, се обединиха с цел закупуване на необработени камъни. Така Индия се включва в борбата за световно лидерство в търговията с диаманти, предава ИТАР-ТАСС.

Според представител на новото обединение Surat Diamond Sourcing India Ltd компанията ще купува необработени скъпоценни камъни пряко от добиващите компании в Африка, Русия, Канада и Австралия.

Първоначалният капитал на дружеството е 10 млрд. рупии (около 214 млн. долара). В град Сурат са разположени основните индийски компании за обработка на диаманти, които внасят необработени камъни за 350 млрд. рупии (7,5 млрд. долара).

Според експерти създаването на новото сдружение и определянето на квоти за членовете му ще даде възможност да се избегнат загубите, свързани с недостига на диаманти на световния пазар и ценовите колебания. Компаниите от Сурат освен това ще могат да сключват дългосрочни договори с диамантените мини и да избегнат зависимостта от холандските доставчици.

Има данни, че индийските търговци на диаманти през миналата седмица вече са купили голяма част от необработените диаманти, предложени на търг в Зимбабве, където бяха продадени 900 000 карата диаманти за общо 72 млн. долара. Според резултатите от търга Индия е купила 83% от предложените диаманти за 60 млн. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още