IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без дрес код за турнира по тенис на Олимпиадата в Лондон

Организаторите твърдят, че ще успеят да създадат идеални условия за игра въпреки опасенията, че тревните покрития няма да издържат

11:21 | 16.08.10 г.
Това са трофеите на Уимбълдън за мъже и жени. Снимка: Flickr
Това са трофеите на Уимбълдън за мъже и жени. Снимка: Flickr

Английският клуб по тенис на корт, организатор на шампионата Уимбълдън, ще бъде наводнен от цветове след две години, когато за Олимпиадата през 2012, която ще се провете в Лондон, изискването за бели екипите ще отпадне.

Кортовете с буйна зелена трева ще бъдат запазената марка на игрите, а не кафявите, износени и кални терени, след като организаторите потвърдиха, че новата техника за засаждане на тревата след тазгодишния „Уимбълдън“ се е оказала изключително успешна.

Имаше опасения, че промеждутъкът от три седмици между края на турнира на „Уимбълдън“ и старта на Летните олимпийски игри, които ще започнат на 27 юли и ще приключат на 12 август 2012г., няма да бъде достатъчен за възстановяване на терените.

„Решихме проблема“, съобщи пред Ройтерс Деби Джеванс, директор спортни събития на организационния комитет за игрите през 2012. „Проведохме няколко експеримента и ще бъдем в страхотно състояние за събитието след две години“.

„Еди Сюард (домакинът на тенис клуба) направи експеримент след тазгодишния шампионат, като посади предварително покълнали семенца на трева– две седмици по-късно игрището изглеждаше като ново“.

Клубът по тенис на корт (All-England Club) се намира в Уимбълдън и е основан през 1868г. като частен клуб.

Известен е като мястото, което организира шампионата на Уимбълдън – единственото тенис събитие от Големия шлем, което се провежда на трева. Първоначално турнирът е бил аматьорски, а участниците са били членовете на клуба и техни приятели, които се събирали за няколко дни всяко лято. В последствие, шампионатът се сдобива със световна слава и става по-известен от клуба, който го организира. Днес организацията все още съществува, а на кортовете продължават да играят новите членове.

Джеванс, бивша професионална тенисистка, която сега е отговорна за спортните мероприятия по време на Олимпиадата след две години, е доволна, че на тениса ще бъде отделено такова внимание по време на игрите.

„Наистина, това е невероятно“, казва тя и добавя, че борбата за Олимпийския медал и емоциите нямат нищо общо с надпреварата на Уимбълдън.

„Играчите ще могат да носят каквото пожелаят“, казва тя. „И ако трябва да сме честни, това се е случвало и преди, по време на мачовете от купата Дейвис“.

„Това е олимпийско събитие и играчите ще носят националните си екипи. Кортовете ще изглеждат по същия начин, както и сега, но от всички 2012 места ще се виждат основните цветове – синьо, розово и зелено“.

„Няма да правим никакви промени на местата за публика на кортовете, защото те са изградени доста добре. Единствената разлика ще бъде в това, че няма да има никакви частни коли, паркира около игрището. Това се прави с цел да стимулираме хората да използват обществения транспорт“.

Тенисът е част от Летните олимпийски игри още от създаването им през 1896г. През 1924 г. обаче този спорт отпада заради съмнения на МОК в това, че участниците са аматьори и не могат да покажат истинска професионална игра на терена. След два демонстрационни мача, през 1988 тенисът си връща мястото сред олимпийските игри като спорт, носещ медали.

През 2008г. на Олимпиадата в Пекин този спорт обра овациите с най-оспорваната надпревара, в която участие взеха най-добрите в света петима мъже и седем жени в тениса.

Тогава испанецът Рафаел Надал спечели златния медал при мъжете, а рускинята Елена Дементиева – при жените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още