IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При спадащи продажби французи преоткриват детайли около консумацията на шампанско

За да се запазят балончетата и вкусът на пенливата напитка, тя трябва да се сервира силно охладена и да не се сипва по традиционния, познат досега, начин

09:41 | 13.08.10 г.
Шампанското не бива да се сипва директно в центъра на чашата, а да се стича по стените й. Снимка: sxc.hu
Шампанското не бива да се сипва директно в центъра на чашата, а да се стича по стените й. Снимка: sxc.hu

Време е да преразгледаме начина, по който се сервира шампанското. Това е мнението на изследователи от френския регион Шампан, според които ефервесцентните напитки, които отделят голямо количество въглероден диоксид, трябва да се наливат по същия начин, по който се сипва и бирата – така, че течността да се изсипва по стената на чашата. Този метод на сервиране най-добре запазва вкуса и пенливостта на напитката.

Резултатите от изследването са публикувани в едноименното списание за химия на земеделието и храните във Франция, посочва BBC.

Учените са изследвали също така и при каква температура трябва да се съхранява шампанското, за да запази вкуса си.

Жерар Лижер-Блеар от университета в Реймс, заедно с колегите си, е измерил загубата на въглеродния диоксид от шампанското, след като бъде отворено и сипано в чаша. Учените сравнили напитки с три температури – 4, 12 и 18 градуса и приложили два различни начина на сервиране.

След това инфрачервени лъчи показали как балончетата изчезват, след като напитката бъде сервирана.

Наливането на шампанското като бира, когато напитката се стича по ръба на чашата, по-малко повлиявало на отделянето на въглеродния диоксид в сравнение с традиционното наливане на шампанското в центъра на чашата.

Оказало се също, че по-ниските градуси на напитката я правят по-подходяща за сервиране и запазват вкуса и качеството на шампанското.

Това, което учените имат предвид под „шампански начин на сервиране“ е когато течността се излива вертикално в чашата директно в центъра на дъното й, като образува на повърхността тънка пияна.

„Струята се отдалечава от чашата по време на сипване, а после обратно се приближава, когато чашата е наполовина пълна“, обясняват учените. „Това е традиционният начин за сервиране на шампанско и пенливи вина в заведения, клубове и ресторанти“.

„След както запазването на мехурчетата въглероден диоксид бе установено като важно условие за вкуса на шампанското, не следва ли да бъде преразгледан и начинът, по който напитката се сервира“, заключават учените.

Износът на френското пенливо вино намаля със 17% за изминалата година, след като потребителите в САЩ и Европа почувстваха по-осезателно кризата. Продажбите масово се насочиха към по-евтините марки, като спадна интересът към висококачествените и скъпи бутилки шампанско.

За 2009 г. продажбите на френски вина извън територията на родината им са спаднали до 7,74 млрд. евро, еквивалентът на 132 ербъса, съобщава Федерацията на износителите на вино пред Businessweek.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още