IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уорън Бъфет създава дарителски фонд с 60 млрд. долара

40 милиардери са се съгласили да похарчат поне половината от парите си за благотворителност

09:08 | 05.08.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Уорън Бъфет създава дарителски фонд с 60 млрд. долара

Милиардерът Уорън Бъфет обяви, че 40 от най-богатите американци са готови да дарят поне половината от парите си за благотворителност. Това означава, че е възможно за филантропия да бъдат отделени колосалните 60 млрд. долара, съобщава MarketWatch.

Сред богаташите, подкрепящи инициативата на Бъфет, са основателят на Microsoft Бил Гейтс, изпълнителните директори на Oracle и IAC/Interactive Corp. Лари Елисън и Бари Дилър, кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг и други.

Инициативата на Бъфет, която носи името Даряване на грижа (Giving Pledge), призовава най-богатите личности и семейства в САЩ да дарят повечето от парите си за благородни каузи. Това може да стане както приживе, така и чрез дарителство чрез завещание.

Всеки, който се включи в инициативата, трябва публично да изрази волята си и да обясни своето решение. Предвижда се участниците в нея да имат годишни срещи, на които да обменят идеи.

Много от участниците вече са участвали в различни дарителски програми, но публичното изразяване на волята им би довело до окуражаване и на други богаташи да направят същото, смята Бъфет.

Набирането на желаещи се осъществява лично от Уорън Бъфет, Бил Гейтс и съпругата му Мелинда. Те са се свързали с 80 от най-богатите американци според класацията на Forbes. Информацията е, че за момента 38 от потърсените (без Бъфет и Гейтс) са потвърдили, че ще се включат. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Т_Живков
преди 13 години
Ще се включат! Абе,,,това "ще" Бат Бойко не го ли забрани?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Jason
преди 13 години
Браво!!!Похвална инициатива, която доказва, че хората които могат и знаят как да правят пари също имат пулс и не са виновни, че могат а много други не.В крайна сметка, когато попаднеш от "грешната страна на тревата", парите наистина нямат значение.Дано да намерят повече сподвижници и да следят за правилното изразходване на парите. Ако пък не знаят как, можем да им пратим Доганчо и компания да ги научат :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още