IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световното по футбол се превърна в златна мина за африканските баби

Зимните условия, за които малцина бяха подготвени, донесоха близо $450 хил. на работливите африканки

13:10 | 15.07.10 г.
На дъжда и студа в ЮАР феновете със сигурност не са държали толкова на оригиналния  етикет на топлите шалове, изплетени от африканските баби. Снимка: eBay
На дъжда и студа в ЮАР феновете със сигурност не са държали толкова на оригиналния етикет на топлите шалове, изплетени от африканските баби. Снимка: eBay

Стотици възрастни жени от Южна Африка изкараха повече пари, отколкото някога са виждали през живота си, продавайки ръчно направени шалове и шапки на футболните запалянковци. Въпреки предупрежденията голяма част от феновете бяха дошли неподготвени за зимните условия в иначе топлия континент за Световното първенство по футбол тази година.

Проектът „Гого“ (Gogo, което на езика на племето Зулу означава „баба“) имал за цел да научи възрастните неработещи жени от бедните райони на Йоханесбург да плетат, припомня Ройтерс. Благодарение на тази инициатива са продадени повече от 20 хиляди шалове и шапки по време на месеца на футболната фиеста в Южна Африка, която приключи тази неделя.

Независимо от предупрежденията много фенове пристигнаха неподготвени за атмосферните условия в страната, в която по това време на годината е зима. За първи път от 1978 г. насам градусите на Световното първенство са зимни – преди 32 години шампионата за купата се игра в Аржентина от 1 до 25 юни, където зимният сезон започва от май и завършва пред юли.

„Никога през живота си не съм изкарвала хиляда ранда* (около 132 долара), а съм работила 30 години за белите“, казва 87-годишната Виктория Масеко, която е била камериерка по време на апартейда (политиката, въведена от бялото малцинство в ЮАР от 1948 до 1990 г.).

Бабите продавали шалчета в цветовете на отборите, които се състезавали на първенството. Изработката на едно шалче отнема два дни и се продава за 22,5 долара (170 ранда).

FIFA беше забранила неоторизираните търговци по стадионите по време на надпреварата, но бабите продавали топлите аксесоари извън официалните места за събиране на фенове и търговски центрове.

Гладис Зангили е сред първите, които се присъединяват към проекта „Гого“, а днес вече ръководи група от 60 плетачки.

На всеки два дни група от 15 баби се събира извън домовете им в най-голямата община в ЮАР – Совето, и работят заедно.

„Сутрин им поднасям чай или кафе. Не обядваме, щеше ми се да не е така, но няма пари“, обяснява Зангили.

Масеко дава тон за песен и дамите запяват, докато кълбетата от бяла, червена и синя прежда бавно се размотават на пода. Внуците им също са наблизо.

Проектът „Гого“ е основан през 2006 г. и има за цел да изгради умения у хората в страна като Южна Африка, където поне една четвърт от работната сила е безработна.

Южноафриканските, датските и мексиканските цветове са били сред най-продаваните, но днес бабите вече се тревожат, че бизнесът им ще замре с края на първенството.

В проекта е заложена опция стоките на амбициозните баби да се продават отвъд континента или дори в търговски центрове в страната.

*Днес един ранд (ZAR) е приблизително равен на 0,13 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още