IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щастието струва £50 хил. за британците

Колкото и субективно да е, щастието си има цена и нито повече, нито по-малко от тази сума могат да направят един британец истински щастлив

16:08 | 09.07.10 г. 1
Щастието не се купувало с пари, казват, но това за британците явно не важи. Снимка: sxc.hu
Щастието не се купувало с пари, казват, но това за британците явно не важи. Снимка: sxc.hu

Парите може би не са отговорът на всички проблеми в живота, но доход от 50 хил. паунда годишно (и нито пенс повече) могат да направят от всеки британец един истински щастлив гражданин на страната. Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на резултатите от изследване на сайта за управление на парите lovemoney.com.

Служители, които получават възнаграждение от 50 хил. паунда годишно, са най-щастливата група сред хората с доходи между 10 хил. и 70 хил. паунда.

Близо 20% от британците от тази група посочват, че никога не са се чувствали по-доволни от живота си.

По-богатите са по-нещастни, като хората с доходи над 70 хил. паунда годишно признават, че са по-малко щастливи от получаващите 50 хил. паунда.

"Със заплата от 50 хил. паунда имате комбинация от личност, която може би по-лесно се задоволява с вече постигнатото, но със заплата, която е доста над средното равнище за страната", посочва Ед Баушър, ръководител на секцията за потребителски финанси на lovemoney.com.

"Може би отчасти това се дължи и на типа личност, към който спадате. Видът хора, които имат амбицията да получат работа, носеща 70 хил. паунда годишно или повече, може би са хора, които никога не са доволни от това, което имат", допълва специалистът.

Въпреки твърдението, че "щастието не се купува с пари", 72% от участниците в проучването посочват, че разполагането с повече пари би ги направило по-щастливи, а 40% от получаващите 20 хил. паунда или по-малко отбелязват, че едва ли някога се чувстват истински щастливи.

Темата "пари" следователно е основна причина за печал, като 37% от участниците в анкетата на сайта заявяват, че се чувстват потиснати, когато погледнат баланса по банковата си сметка.

Голяма част от анкетираните посочват, че фактори за задоволството им от живота са също така разполагането с повече време за почивка, по-добрият социален живот и добро прекарване на времето с близките.

"Излиза, че парите не са всичко. Сигурен съм, че е необходимо нещо повече от парите, за да бъде човек истински щастлив. Няма смисъл да имаш много пари, ако нямаш семейство или приятели, с които да ги споделиш", допълва Баушър.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Jason
преди 14 години
Разбира се, че парите не са всичко.Как може нормален човек да отъждестви едно единствено нещо с ... всичко?Сигурно можем да изброим поне пет-шест важни неща, като здраве, семейство и т.н., но парите може би наистина са ако не на първо то поне в тройката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още