IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК мисли дали да пусне камилско мляко на европейския пазар

Според дубайски учен млякото от камила е по-полезно от кравето

15:14 | 06.07.10 г.
Камилска муцунка може скоро да се появи на рафтовете за млечни продукти в хранителните магазини. Снимка: Investor.bg
Камилска муцунка може скоро да се появи на рафтовете за млечни продукти в хранителните магазини. Снимка: Investor.bg

Камилата, така печално известна с лошия си дъх, може да се превърне в неподозиран източник на млякото, което изсипваме при зърнената закуска сутрин или добавяме към кафето за ароматно капучино. Камилското мляко идва от ОАЕ и много се доближава по състав до човешкото майчино мляко.

„Хората, които имат непоносимост към лактозата, могат да го пият без никакъв проблем, за разлика от кравето мляко то не причинява протеинова алергия и не е богато на инсулин“, казва пред Ройтерс Улрих Вънъри, научен директор на дубайския център за Ветеринарни лабораторни изследвания.

Подобно на вкус и външен вид на кравето мляко, според него камилското е по-близко по съдържание до човешкото мляко, което го прави по-здравословно.

Камилското мляко е богато на витамин С, което, както Вънъри казва, обяснява защо е от такава важност за бедуините – арабски номадски племена, които не приемат плодове и зеленчуци в храненето заради начина си на живот и пият камилско мляко от поколения.

Европейската комисия наскоро одобри план за проверка на камилското мляко и ще изпрати екип на ЕС за инспектиране на двете ферми за производство на камилско мляко – Ал Айн Дайъри, които произвеждат „Камелайт“, и Съюза на производителите на камилско мляко и продукти, които правят „Камелишъс“. Двете марки са най-известните в ОАЕ и могат да се намерят в повечето хранителни магазини.

Вънъри очаква разрешението на ЕС за износ, което, ако стане факт, ще осигури отварянето на вратите на пазарите в САЩ, Канада, Китай и Хонконг за млечната индустрия на ОАЕ, базирана на камилското мляко.

Млякото обаче има своята цена. В ОАЕ то струва с 4 драхми (долар и девет цента) повече от литър краве мляко.

„Кравите произвеждат повече мляко, отколкото нашите камили – около 50 литра на ден, докато камилите правят по 10-15 литра“, казва Вънъри, който има досег с производството на марката Камелишъс.

„Но те отглеждат дойни крави от много години насам. Ние се опитваме да направим добри породи камили за млекодобив, но това ще отнеме известно време“.

От Камелишъс дневно се произвеждат около 5000 литра камилско мляко, много по-малко от консумацията на мляко дневно в Европа. Засега млечните стопанства в ОАЕ могат да поддържат стокооборота само в някои магазини за здравословни храни.

Ако камилското мляко попадне масово по рафтовете на хранителните магазини обаче, много скоро освен ултраскъпия дубайски шоколад, от камилско мляко, опаковка от който се продава за 81 долара, ще се появят и кисело мляко, сирена и кашкавали, сладоледи и сметани, направени с мляко от пустинните животни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още