IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Звезден търг за $1 млн.

Ръкавицата на Майкъл Джексън, китарата на Джими Хендрикс, кичур коса на Елвис Пресли – това са само част от лотовете на звездния търг в Лас Вегас

10:22 | 28.06.10 г.
Звезден търг за $1 млн.

Ръкавицата с кристали, принадлежаща на покойния поп певец Майкъл Джексън, е продадена на търг на САЩ за 190 хил. долара.

Аксесоарът, който Краля на попа е носил по време на „Победното си турне“ или „Турнето на Джаксън“ през 1984, бе един от 200-те лота, които бяха продадени за над 1 млн. долара общо.

Продажбата беше организирана от аукционна къща Julien's Auctions в Лас Вегас и се състоя през изминалия уикенд.

Някои от предметите надхвърлиха първоначалната си стойност повече от 10 пъти.

"Това само показва, че Майкъл Джексън беше и остава звездата, чиито вещи са най-търсени и са с най-висока колекционерска стойност. Това е истински феномен", казва Дарън Джулиън, организатор и водещ на търга, пред Las Vegas Review Journal.

„Имаше хора, дошли от Азия, Русия, от целия свят. Сега, когато талантът вече си е отишъл, тепърва осъзнаваме какво сме загубили", добавя той.

Стойността на вещите на Джексън се увеличава. Първата негова ръкавица, която бе предложена на търг след смъртта му, беше продадена за 49 хил. долара през септември 2009 г.

Чифт мокасини, които Майкъл Джексън е носил при своите изпълнения на сцена, и които се очакваше да донесат между 2 хил. и 3 хил. долара, бяха купени за 90 хил. долара.

Едно от якетата му бе продадено за 120 хил. долара при очаквани между 6 и 8 хил. долара.

На аукциона имаше и други лотове с вещи, принадлежали на Елвис Пресли, Принс, Кърт Кобейн и Джими Хендрикс.

Кичур от косата на Пресли бе продаден за 20 хил. долара, а ръкопис с текста на песента Purple Rain на Принс беше оценен от фен на 67 650 долара.

Китарата Fender на Джими Хендрикс стана собственост на колекционер срещу 180 хил. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още