IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямата монета продадена за $4,3 млн.

Високата стойност се дължи на пазарната цена на златото, която беше водеща при определяне старта на наддаването

17:11 | 25.06.10 г.
Най-голямата монета продадена за $4,3 млн.

Най-голямата златна монета в света, с образа на кленов лист, бе продадена за 3,27 млн. евро (близо 4 млн. долара) по време на търг във Виена.

Испанската Oro Direct Sale S.L.U, която се занимава с търговия на златни монети, изсечени от австрийския монетен двор, купи монетата, която е с номинална стойност от 1 млн. канадски долара (960 хил. долара), съобщи говорителката на аукционната къща Dorotheum Дорис Крумпал.

Монетата е изработена от чисто злато, тежи сто килограма и е с диаметър 53 сантиметра, се казва в уебсайта на Dorotheum. Стойността на монетата е определена на база пазарната цена на златото от 24 юни, ден преди да бъде обявена за продан.

Злато се покачи до рекордните 1,265.30 за тройунция на 21 юни в Лондон и така повиши стойността си с 14% за тази година, след като инвеститорите се насочиха именно към него, за да защитят богатството си от кризата.

Рекордната за монета цена не включва таксата, която трябва да бъде платена на аукционната къща за провеждането на търга, на който присъстваха осем кандидат-собственици на златото.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още