IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-скъпите 72 часа в историята на Канада

Мерките за сигурност по повод срещата на 20-те най-велики страни тази година струват повече от всички останали до сега

12:48 | 25.06.10 г.
Най-скъпите 72 часа в историята на Канада

Живи картини от канадския езерен район Маскока, където днес започва срещата на лидерите на Г-8, красят пресцентъра за форума, предаде ИТАР-ТАСС.

На видеоекран с височина 6 метра се излъчват непрекъснато кадри от околностите на курорта Дирхерст в град Хънтсвил на брега на езерото Пининсюла. За да се подсили чувството за реалност, организаторите са направили пред екрана мини езеро с точно копие на пристанище за лодки, а отстрани са наредени копия на традиционни индиански лодки кану. В допълнение местен художник рисува в залата на пресцентъра пейзажи от езерната област.

Два самолета и десетки автобуси ще обслужват членовете на делегациите и техническия персонал на срещите на Г-8 и Г-20.

След срещата на Г-8 в Дирхерст на 220 километра северно от Торонто, участниците в нея ще се върнат в канадската столица за срещата в по-разширен формат.
Храна за пътниците по време на краткия полет не е предвидена.

Освен това общите сили за сигурността на двете срещи охранява полетите и на 5600 души технически персонал.

Гарантирането на сигурността на срещите ще бъде една от най-големите подобни операции в Канада и ще струва почти един милиард долара.

Голяма част от тези средства са предназначени за кралската канадска конна полиция. Останалите пари са разпределени между министерствата на обществената сигурност, на отбраната, на промишлеността и канадската служба за сигурност и разузнаване.

Разходите за мерки за сигурност са много по-големи от разходите, които другите домакини на тези форуми са правили през последните години.

Общо 10 000 служители на реда и военнослужещи, както и представители на частни охранителни фирми, ще гарантират сигурността на двете срещи.

Според информация на канадската медийна компания CBC срещата на Г-8 в Хънтсвил срещата на Г-20 в Торонто ще струват на страната минимум 1,1 млрд. канадски долара (около 850 млн. евро).

От общата сума 933 млн. долара (722 млн. евро) ще бъдат изразходвани за мерки за сигурност, а 160 млн. долара (124 млн. евро) ще бъдат необходими за настаняването на държавните и правителствени ръководители.

Опозицията обвини правителството на премиера Стивън Харпър, че с поканата си към 20-те водещи икономически сили в света е осигурил на Канада "най-скъпите 72 часа в историята на страната".

Разходите за мерки за сигурност са много по-големи от разходите, които другите домакини на тези форуми са правили през последните години, отбелязва ДПА.

Последната среща на Г-20 в Питсбърг през септември 2009 г. струваше само 18 млн. щатски долара, а срещата в Лондон през април миналата година - 30 млн. канадски долара.

По-скъпа е била само срещата на Г-8 в Япония през октомври 2008 г., изчислява Майкъл Игнатиеф, лидер на Либералната партия на Канада.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още