IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на творби с високо качество се е стабилизирало

Това показаха събраните €135 млн. приходи на търг за импресионистично изкуство в Лондон

16:03 | 23.06.10 г.
Платно на Мане, Канале гранде във Венеция, Италия
Платно на Мане, Канале гранде във Венеция, Италия

Продажбата на творби на импресионизма и модерното изкуство от аукционна къща Sotheby's в Лондон донесе близо 135 млн. евро приходи, предаде ФП.

Рекордни суми бяха платени за творби на Едуар Мане и Андре Дерен.

"Събраните приходи са доказателство за стабилност на международното търсене на творби с най-високо качество. Продажбата на три творби за по над 10 млн. британски лири свидетелства не само за виталността на пазара на творби на импресионизма и модерното изкуство, но и за важната роля на Лондон", заявиха от отдела за импресионизъм и модерно изкуство в аукционната къща.

Sotheby's продаде произведения на изкуството (картини, рисунки, скулптури) за 134,4 млн. евро. Купувачите са от 13 страни. Сумите, платени за близо 55 на сто от лотовете, надхвърлят първоначалните им оценки.

Някои творби не намериха купувачи, а за други бяха платени рекордни суми.

"Автопортрет с палитра" (1878) от Едуар Мане бе продаден за 22,4 млн. лири, "Дървета в Колюр" (1905) от Андре Дерен - за 16,3 млн. лири, а "Одалиска играе на дама" (1928) от Анри Матис - за 11,8 млн. лири.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още