IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският парламент се раздели с червеното си куфарче

Куфарчето се използва за внасяне на текста на бюджета от 150 години насам и се е превърнало в исторически символ

11:31 | 23.06.10 г.
Британският парламент се раздели с червеното си куфарче

Британският парламент се сбогува с един от историческите си символи – червеното куфарче, с което в течение на 150 години в Камарата на общините се е внасял текста на речта за бюджета, изготвен от правителството, съобщава АФП.

За пръв път „бюджетното куфарче“ е било използвано от известния политик Уилям Гладстон през 1860 г., който е бил министър-председател на Великобритания четири пъти. От тогава насам то се използва от всички политици, които са заставали на чело на страната. Изключение правят само Гордън Браун, бивш министър на финансите, и министър-председателят Тони Блеър. По време на мандата си той се снабди с ново куфарче.

Говорител на държавния архив на Великобритания заяви, че червеното куфарче няма да се използва повече от министри, тъй като е в лошо състояние, и ще се превърне в музеен експонат. Въпреки това настоящият министър на финансите Джордж Озбърн заяви, че не възнамерява да се превърне в поредния министър, който ще наруши традицията от 150 години, и няма да внесе бюджета с червеното куфарче. Поради това държавният архив му позволи да използва куфарчето още веднъж, преди да го предаде за съхранение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още