IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Снимки на известни хора се предлагат на търг

Фотографиите са от колекцията Polaroid, а някои са оценени на 500 хил. долара

15:42 | 17.06.10 г.
Снимки на известни хора се предлагат на търг

От малки цветни снимки на Тед Кенеди и Фара Фосет, направени от Анди Уорхол, до огромния "Автопортрет от 9 части" на Чък Клоуз, над 1 000 снимки от историческата колекция Polaroid ще бъдат предложени за продажба на търг в Ню Йорк следващата седмица, съобщи ФП.

Търгът е организиран от Sotheby's и ще се състои на 21 и 22 юни. Всички снимки от колекцията, предложени за продажба, са изложени в седалището на аукционната къща в Манхатън.

Колекцията е събирана няколко десетилетия от основателя на компанията Polaroid Едуин Ланд, който е изобретател на фотоапарата Polaroid, и от нейния технически директор Ансел Адамс. Около 400 снимки на Адамс са предложени за продажба.

Някои огромни негови стенни снимки са оценени между 300 хил. и 500 хил. долара. Сред тях е и "Луна на небосклона над Ернандес, Ню Мексико".

Ланд решил да обогати колекцията и разрешил на Адамс да ползва пари на компанията, за да купи творби от прочути американски фотографи като Хари Калахан и Доротея Ланг, чиято известна снимка "Migrant Mother", направена през 1936 г. в Калифорния, е оценена между 60 хил. и 80 хил. долара, заяви експертката от Sotheby's Дениз Бетел.

Съществувал е огромен фотоапарат Polaroid с размери 50 на 60 см, който позволил на Чък Клоуз да заснеме своя автопортрет от 9 части. Става въпрос за фотоапарат уникат. Автопортретът е съставен от 9 снимки с размери 50 на 60 см, които показват отделни части от лицето на Клоуз. Творбата е оценена между 40 хил. и 60 хил. долара.

Фотоапаратът Polaroid, обожаван от семейства и туристи, е имал свои фенове сред легендарни фотографи и художници като Робърт Мейпълторп, Робърт Франк, Анди Уорхол и Робърт Раушенбърг.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още