IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъжете с кафяви очи са по-властни

Ефектът се дължи на цялостната визия на кафявооките, които изглеждат по-мъжествени от синеоките

12:15 | 16.06.10 г.
Мъжете с кафяви очи са по-властни

Мъжете с кафяви очи изглеждат по-доминиращи в сравнение със синеоките, но причината не е в цвета на очите, а във формата на лицето, съобщи Life Science, позовавайки се на чешки учени.

Екип от Карловия университет в Прага показал на 62 души снимки на 80 лица - 40 мъже и 40 жени, като ги накарал да ги оценят за доминантност. Някои от снимките били обработени, за да бъде сменен цветът на очите.

Резултатите във всички случаи били еднакви. Лицата на тъмнооките мъже били оценени като по-властни и контролиращи, отколкото на синеоките, дори когато на снимката очите им не били тъмни. Ефектът обаче не бил същият за женските лица.

Мъжете с кафяви очи обикновено имат по-големи брадички и уста, по-широк нос, по-дебели вежди от синеоките. Учените обаче не могат да обяснят защо цветът на очите е свързан толкова тясно в чертите на лицето.

Сините очи са се появили преди 10 000 до 6000 години с генна мутация, която намалила производството на кафявия пигмент меланин в ириса. Преди това всички хора били с кафяви очи. Сега гените за цвета на очите са около 10. Едната възможност, според специалистите, е гените за цвета на очите да управляват и други неща в организма или да са свързани с други гени, които го правят, като тези, които регулират производството на тестостерон.

Възможно е също хората да се държат различно с децата в зависимост от цвета на очите им, т.е. да глезят повече синеоките, докато са малки. Социалният статут може да промени хормоналния баланс и това да се отрази върху формата на лицето.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още