IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямата златна монета на аукцион

Номиналът на парата е 1 млн. канадски долара, теглото й е 100 кг, а самата монета е направена от най-чисто злато

09:39 | 11.06.10 г. 1
Най-голямата златна монета на аукцион

На 25 юни тази година на аукцион за продан ще бъде предложена най-голямата златна монета. Тя е равностойна на 1 млн. канадски долара и е изработена през 2007 г. от Мейпъл Лийф.

Монетата, която ще бъде продадена на търг от аукционна къща Dorotheum във Виена, задминава всички досегашни рекорди – теглото й е 100 килограма, а диаметърът - 65 сантиметра. Най-впечатляващото нещо на тази монета, която не може да бъде вдигната от двама души, е че тя е направена от най-чисто злато, чиято проба е 999,99/1000.

На монетата, която чупи световните рекорди и е вписана в сегашното издание на Книгата на рекордите на Гинес, може да се види изображението на Елизабет Втора, най-големият официален портрет на кралицата от чисто злато. На обратната страна на монетата е изобразен трилистният клен, националният символ на Канада, където е изсечена монетата. Номиналната стойност от 1 млн. канадски долара е много под сегашната цена на златото.

Началната цена на монетата ще бъде определена според дневните котировки на златото.

Гигантската Мейпъл Лийф бе предоставена на нумизматичния отдел на Музея на историята на изкуствата във Виена, където е събрана една от най-големите в света нимузматични колекции. Сега силно впечатляващата монета бе поверена на Dorotheum. Аукционната къща организира големи търгове на исторически монети вече над 200 години. Както е според правилата, висококаратната монета ще бъде продадена на диамантения търг.

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
4ccccc
преди 14 години
100 кила злато с начална цена 1млнCAD и крайна цена Х, добре дошли привлечени инфест. в страната ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още