IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търг с вещи на Чърчил

Най-голям интерес на първия аукцион са предизвикали писмата и дневниците на премиера, водени след Втората световна война

10:33 | 04.06.10 г.
Търг с вещи на Чърчил

На търг в Лондон беше подадена колекция от лични вещи на бившия британски премиер Уинстън Чърчил, съобщи изданито The Daily Mail. На търга, организиран от Christie's, били предложени лотове за повече от 577 хил. паунда (повече от 845 хил. долара).

Активно наддаване на търга се получило за писмата и дневниците на премиера, които е писал и водил след Втората световна война. Кореспонденцията между Чърчил и депутата Елиът Кроушоу Уилямс е закупена от частен колекционер за близо 35 хил. паунда (при предварителна оценка между 6 и 8 хил. паунда).

В едно от писмата си Уилямс призовава премиера да направи сделка с Адолф Хитлер. В отговор Чърчил му пише: "Хвана ме срам, докато четях писмото ви. Връщам ви го с надеждата, че ще го изгорите и ще забравим за него.“

Освен кореспонденцията, на търга е била продадена и недопушена хаванска пура, която Чърчил запалил по време на среща със свой приятел през 1963 г. Пурата така и не била допушена и бе представена като експонат на търга. Предварителната й стойност бе определена на 1,5 хил. паунда, а на наддаването се стигна до 2 125 паунда.

Колекцията от вещи на Чърчил е събирана в продължение на 30 години от американския бизнесмен Малкълм Форбс, изпълнителен директор на компанията Forbes Inc. След като събрал предметите, Форбс ги предоставил на аукционната къща за продажба.

Christie's ще продаде вещите на сър Уинстън Чърчил на три етапа. Първият вече беше проведен, вторият ще се състои през декември 2010 г. в Ню Йорк, а третият - през лятото на 2011 г. в Лондон.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още