IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да се ядосваш е... полезно

Излиза, че колкото повече се ядосваме, толкова по-податливи ставаме към бъдещи положителни емоции

17:56 | 03.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Да се ядосваш е... полезно

Изблиците на гняв са полезни за човека и му помагат да се освободи от натрупания стрес и негативното влияние на неприятни хора или събития. Такъв е изводът от изследване на испански специалисти, пише Daily Telegraph.

Проучването им подкрепя психологическата теория, че е по-добре емоциите да си изразяват, отколкото да се потискат. Така че при непредвидени разходи, загуба на борсата или възмущение от нечия нечестна постъпка, по-добре да не се успокояваме със сентенции от типа „Всяко зло за добро“, а да покажем ясно гнева си.

Когато човек е гневен, се увеличава притокът на кръв към част от мозъка, която играе роля в усещането за позитивни емоции и щастие. Тоест, когато отмине влиянието на разгневилото ни събитие, има по-голяма вероятност да се зарадваме повече на положителните неща, които ни се случват.

Специалистите от университета на Валенсия са решили да проверят какво се случва с човешкото тяло, когато хората са гневни. За целта в лабораторни условия били тествани реакциите на 30 мъже, при които нивата на гняв били постепенно увеличавани чрез подбрани изречения. Преди и непосредствено след експеримента били измерени пулсът им, кръвното налягане и нивата на стресовите хормони тестостерон и кортизол, докато същевременно била сканирана мозъчната им дейност.

Изследователите отчели повишена активност в лявото мозъчно полукълбо, което е свързано с положителните емоции. В тази част на мозъка освен това се генерира чувството за близост, което на свой ред поражда усещането за щастие, докато дясното полукълбо е свързано с негативни емоции като страх, тъга и затваряне в себе си.

Все пак трябва да се има предвид, че прекалените изблици на гняв може и да доведат до това да имаме все по-малко възможности за приятни изживявания в бъдеще предвид промененото отношение на околните към собствената ни личност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още