IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От къде идва вкусът на водката?

Учени разкриха от какво зависят вкусовите особености на различни видове водка

16:20 | 03.06.10 г.
Музей на водката в  Русия
Музей на водката в Русия

Вкусовите качества на водката са свързани със специфични структури от молекули на водата, които се образуват около молекули на етанола. Хипотезата си група учени, сред които и руски, представиха в статия в списание Journal of Agricultural and Food Chemistry, съобщи изданието Science.

Според изследователите образуването на подобните на клетките водни структури е възможно благодарение на това, че при смесване с етанола геометричната конфигурация на молекулите на водата леко се променя.

Учените са изследвали пет различни видове водка, сред които марките Skyy, Belvedere, Grey Goose, Oval и "Столичная".

Спектрографски анализ е показал, че водните структури леко се различават при всеки вид. Учените предполагат, че във всеки от типовете водка най-много структури от молекули на водата имало във водките Belvedere и Oval. Учените подчертават, че това не означава предимство на тези видове пред останалите, но характеризира вкусовите особености на напитките като цяло.

При външно въздействие, например при силно разтърсване, водните структури могат да се разрушат, съответно вкусът ще се променя, твърдят специалистите.

Хипотезата не е приета еднозначно в научните среди. Някои учени отбелязват, че подобни структури могат да съществуват в смесите на вода и етанол, но за целта са необходими ниски температури и високо налягане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още