IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия си иска Кохинор обратно

Диамантът, символ на имперската власт и сила, е бил най-големият в света преди време и е бил плячкосан през епохата на колониализма

14:33 | 03.06.10 г.
Диамантът е в ръцете на британците, но ако кампанята по връщането му успее, няма да е за дълго.
Диамантът е в ръцете на британците, но ако кампанята по връщането му успее, няма да е за дълго.

Индийското правителство настоява Великобритания да върне на страната прочутия диамант Кохинор, символ на имперската сила и източник на вдъхновение за писателя от викторианската епоха Уилки Колинс, пише британският вестник Daily Telegraph.

Индия дори лансира международна кампания, която се подкрепя от ООН и от страни като Мексико, Гърция, Турция и Египет. Кампанията е за връщане не само на диаманта Кохинор на Индия, но и на други нейни съкровища, плячкосани през епохата на колониализма.

Според доктор Гаутам Сенгупта, директор на Института по архитектура на Индия, отговарящ за опазването на културното наследство, в европейските музеи има толкова много плячкосани индийски ценности, че ако те бъдат върнати на Индия, музеите буквално ще се изпразнят.

Диамантът Кохинор е в ръцете на британците, откакто силите на Източноиндийската компания разгромиха махараджата на Пенджаб през 1849 г. и го принудиха да предаде скъпоценния камък на кралица Виктория като военен трофей. Това стана след сключването на Договора от Лахор.

Последно Кохинор беше носен от покойната кралица-майка, а след това бе показан публично инкрустиран в малтийския кръст на короната, поставена върху ковчега й на нейното погребение.

Според легендата само жени могат да носят диаманта безнаказано.

Диамантът е бил собственост на редица могули и махараджи, преди да бъде завладян от британците. Някога Кохинор е бил най-големият диамант в света. Най-често камъкът е свързван с Бабур, основателя на Империята на великите могули през 16 век.

Откакто Кохинор се намира във Великобритания, той е бил носен само от кралици, защото има легенда, че само Бог или жена могат да го носят безнаказано. Легендата гласи още, че мъже, които носят диаманта, може да властват над света, но ще си навлекат и всички съществуващи злини.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още