IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново тълкувание на Ботичели

Изкуствовед установил, че картината „Венера и Марс“ на художника загатва за секс и наркотици

09:26 | 28.05.10 г.
"Венера и Марс" на Ботичели
"Венера и Марс" на Ботичели

Британски ботаници от Кралската ботаническа градина, известна още като Кю гардънс, са помогнали на изкуствоведи да изтълкуват изобразеното на картината на Ботичели Венера и Марс от 1483г., съобщава вестник Times. Те са установили, че в нея се загатва за секс и наркотици.


По молба на Дейвид Белингам от Института за изкуства към Sotheby's ботаниците са идентифицирали растението, което държи в ръка един от изобразените на платното сатири. Според тях това е Datura stramonium - известният татул.


Татулът е отровно растение, способно да предизвика наркотично опиянение и халюцинации. В древността той е използван също и като афродизиак. По мнението на Белингам, симптомите на наркотичното опиянение се виждат в изображението на фигурата на Марс. Известно е, че от наркотиците тялото повишава температурата си и хората започват да свалят дрехите си. Те предизвикват и припадък.


Според изкуствоведите картината, която се намира в Националната галерия в Лондон, показва Венера и Марс, но под тях се подразбират още Адам и Ева. Белингам смята, че наркотикът символизира забранения плод от дървото на познанието. Нерядко то е представяно като ябълка, но в Библията плодът не е описан.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още