IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Картини от кости, блюда във формата на чанти и домашни любимци...

Изкуството започва да придобива все по-нетрадиционен вид

14:06 | 25.05.10 г.
Снимка: Франсоа Робърт
Снимка: Франсоа Робърт

След като американски творец превърна великденските яйца в произведения на изкуството, латвийска чиновничка направи от доларови банкноти истински колажи-шедьоври, двама почитатели на Лейди Гага от Флорида изпекоха курабийки с формата на певицата, сега дойде ред на двама американци и една французойка да покажа отново необичайни творби, пише вестник Daily Telegraph.


Американският фотограф Франсоа Робърт от щата Аризона използва истински човешки кости, за да създаде серия от произведения на изкуството, които са оригинално предупреждение за трагичните последици от войните.
На всяка картина е представен символ на войната или на насилието. С тези произведения исках да покажа, че човешкият скелет е единственото нещо, което понякога остава от подобни прояви на насилие, като войната. След края на всяка война, на хората им остава само да броят труповете, казва творецът.


Сред произведенията, изваяни от човешки кости, има танк, тяло на убит войник, надписи Война или ХИВ, череп с две кости под него, мюсюлмански полумесец, еврейска звезда, надгробен кръст, сърп, нацистки пречупен кръст, символа на долара, изтребител или граната.

Цялата серия от произведения, направени от човешки кости, е наречена Спрете насилието.


Първоначално Робърт притежавал един човешки скелет, с който се сдобил, когато купил само за 50 долара стари училищни шкафове. В един от тях фотографът намерил учебния скелет, който бил на истински човек. С настъпването на рецесията творецът, обхванат от черни мисли, наблюдавал скелета и така му хрумнало да се посвети на необичайното изкуство. За да запазят формата си неговите костни картини, Робърт навързвал костите с фини конци.


Сънародничката на Робърт от Атланта, щата Джорджия, собственичката на фурна Карин Порталео е превърнала занаята си също в творчество.


Заедно с екипа от хлебопекари, който командва, Карин, която в миналото е ваяла глинени фигури и съдове, пече торти и кексове с нетипични за подобни кулинарни изделия форми.


На пръв поглед човек може да обърка колекцията от торти и кексове с колекция луксозни чанти, куфари и дори масивни сандъци за пътуване. Сред моделите има и възглавнички за миниатюрни домашни любимци, както и ръчни чанти, в които могат да бъдат транспортирани малки кучета.


Освен колекцията от торти и кексове с формата на чанти, екипът на Карин Потралео е произвел и торти с формата на октопод, на носорог, на царевични масури или на спалня.


Миналата година Порталео дори получила поръчка от сър Елтън Джон да създаде торта за рождения му ден. Тя направила истински шедьовър, изобразяващ кучето на певеца - чернобял кокершпаньол, разкрасен с крещящо жълти и зелени орнаменти и с ярко розов медал на врата, на който пишело: Честит рожден ден Елтън.


Животинката дори носела типичните за Елтън Джон ексцентрични сценични очила.


Коренно противоположна идея е имала французойката Стефани Килгаст, която вае храни от глина.


Произведенията на Стефани по-точно са умалени копия на най-различни блюда - морски дарове, камари от плодове, питифури, кейкове, захаросани лакомства, торти, типичната британска закуска с бекон, пържени яйца, наденички и зрял боб, различни видове хляб, типичната закуска на влюбените с кроасани, масло, бурканче с конфитюр и чаша кафе. Стефани дори е създала цяла лавица с минитюрните си глинени кулинарни блюда.


За да произведе умалено копие на всяко ястие, Стефани използва глина, бои за оцветяване и лупа, за да извае всеки детайл внимателно. Мащабът на копията към оригнала е 1 към 12. За направата на творбите са необходими средно по 3 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още