IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почина създателят на банкомата

Първият АТМ е създаден през 60-те години, а за използването му са били нужни поименни чекове

13:25 | 20.05.10 г.
Първият банкомат пред Barclays
Първият банкомат пред Barclays
В Шотландия, на възраст 84 години, почина Джон Шепърд-Барън, който стана известен като създателят на АТМ устройствата, съобщи AP.
 
Джон Шепърд-Барън е работил за известната британска компания De La Rue, която се занимава с ценни книжа. В средата на 1960г. на Шепърд-Барън разработил идеята за апарати, които да могат да пускат книжни банкноти по всяко време на денонощието. Както обяснява самият изобретател, идеята му дошла една вечер, когато се прибирал след работа, а в джоба си нямал пари. Банките вече били затворени.
 
На 27-ми юни 1967г. в поделението на банката Barclays в Северен Лондон за първи път се появява банкомат, който работи денонощно. Принципът му на работа е бил малко по-различен от този, на който работят съвременните банкомати – за тегленето на пари е било необходимо използването на поименни ваучери, които предварително са взимани от банката.
 
След време друг шотландец – Джим Гудфелоу доусъвършенствал изобретението на Шепърд-Барън и разработил персоналния идентификационен номер (ПИН) за защита на сметките от непозволен достъп. Няколко години по-късно, в процеса на развитие, банкоматите придобили съвременната си форма и визия, а за използването им били въведени първите пластмасови карти. 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още