IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Варна отново посреща регатата Tall Ships

Тази година за първи път регатата ще сe проведе изцяло в акваторията на Черно море

11:33 | 30.04.14 г.
<p>
	Снимка: Black Sea Tall Ships Regatta Varna 2014</p>
<h1 class="blue_16">
	&nbsp;</h1>

Снимка: Black Sea Tall Ships Regatta Varna 2014

 

Варна ще бъде домакин за втори път на престижната регата SCF Black Sea Tall Ships Regatta. Състезанието ще се състои в периода 30-ти април - 3-ти май 2014 г., съобщават организаторите на регатата.

Тази година за първи път Tall Ships ще сe проведе изцяло в акваторията на Черно море. Надпреварата ще включва порт Варна, руските пристанища Сочи и Новоросийск и румънското пристанище Констанца.

В състезанието могат да участват ветроходни съдове с дължина между перпендикулярите от 30 фута нагоре и с екипаж на възраст от 16 до 75 години. Патрон на фестивалните дни във Варна ще бъде президентът на България Росен Плевнелиев.

В морската ни столица се очаква да гостуват близо 25 ветрохода, от които 9 ще бъдат от най-престижния клас А. През трите дни корабите ще приемат на борда си всички желаещи да ги разгледат. На пристанището ще има съпътстваща програма - концерти, спортни състезания, детски атракциони. В центъра на Варна ще се проведе парад на екипажите и награждаване. На 3 май ще бъде проведен парадът на ветрилата, по време на който участващите кораби ще преминат в близост до варненския бряг, за да покажат красотата си.

През 2010 г. във Варна за първи път гостуваха ветроходите, участващи в регатата – „Tall Ships Исторически морета”, което се превърна в събитие на годината за града и привлече над 300 хил. посетители, по данни на организаторите.

Регатата Tall Ships бележи началото си през далечната 1956 г. Организаторите от Великобритания се обединили около идеята, че морската надпревара ще спомогне за добрите взаимоотношения и разбирателство между младите хора от различни страни. Оттогава Tall Ships се провежда традиционно всяка година, като в нея вземат участие ветроходи от цяла Европа и от други континенти.

Правителството разреши пребиваването във вътрешните морски води на България в Черно море и посещенията в пристанище Варна в периода 30 април - 3 май на чуждестранните ветроходни държавни кораби, участващи в международната ветроходна регата, съобщиха междувременно от пресслужбата на кабинета.

Със същото решение плавателните съдове бяха освободени от заплащане на тонажни корабни такси и такси за приемане и обработване на отпадъци, резултат от корабоплавателна дейност.

В световната практика по организирането на ветроходната регата е прието пристанището домакин (в случая Варна) да осигури безплатни кейови места, влекачи и пилотни кораби за обслужване на ветроходите, отбелязват още от пресслужбата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 07.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Style виж още

Коментари

Финанси виж още