IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булстрад Живот е вложил 8% в акции и 12% във взаимни фондове

Очаква се дружеството да разпредели около 8% доходност по партидите на застрахованите

10:50 | 26.03.07 г.
<p>Светла Несторова. Снимка: Булстрад Живот</p>

Светла Несторова. Снимка: Булстрад Живот

Инвестиционният портфейл на животозастрахователната компания ЗАД “Булстрад Живот” АД към 31.12.2006 г. включва акции с дял от 7,94%, дялове на взаимни фондове (12,13%), корпоративни облигации в евро (28,59%), корпоративни облигации в лева (1,72%), ДЦК в евро (17,59%), ДЦК в лева (0,94%), банкови депозити (29,1%) и пари по сметки (2%).
 
Данните са предоставени на Investor.bg от г-жа Светла Несторова, изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на ЗАД “Булстрад Живот” АД. С нея разговаряме за дейността и управлението на дружеството.
 
- Г-жа Несторова, как се управлява инвестиционният портфейл на ЗАД Булстрад Живот АД?
 
Портфейлът ни се управлява от УД “Ти Би Ай Асет Мениджмънт”, като те са разработили обемна и детайлна стратегия за управлението на активите ни, която е одобрена от Управителния съвет.
 
- Каква доходност ще бъде разпределена по партидите на осигурените за 2006 г.?

Това решение ще се вземе на предстоящото Общо събрание на акционерите, но вероятно разпределената доходност отново ще бъде общо над 8%, както беше и за 2005 г. Изминалата година беше много успешна за нашите резерви, които се увеличиха с 80,8% до 12,7 млн. лв.
 
- Колко лица имат спестовна застраховка “Живот” във вашата компания и колко от тях са платени от работодателя?
Имаме почти 20 000 клиенти със спестовна застраховка “Живот”, като едва 12-13% от тях са направени от работодатели. Повечето са сключени чрез нашата мрежа за продажба на дребно от 14 офиса и няколкостотин професионални консултанти, обучени и сертифицирани по стандартите на компанията. Стратегията ни е да заложим на продажбите на дребно. Средният период на сключените към нас застраховки е 15 години.
 
- Чрез застрахователните брокери се разпределя голяма част от пазара, например Евролайф има близо 30% дял, работите ли с брокери?


Евролайф работят само с три застрахователни компании, сред които не е ЗАД “Булстрад Живот” АД. Ние успешно работим с много брокери, сред които МБИ, Балканъ, I&G и много, много други. Все още обаче брокерите осигуряват предимно краткосрочни рискови застраховки на корпоративни клиенти.
 

- Може ли и обикновеният гражданин да си позволи спестовна застраховка “Живот”?

При нас минималната вноска на година е 150 долара, затова мисля, че обикновеният българин може да си позволи тази застраховка. Тя е една от най-достъпните на пазара в момента.
 
- Ще има ли сливане с ЖЗК Български имоти АД?
 
Все още изчакваме одобрение на сделката на равнище акционери. Рано е да се коментира каквото и да било от предстоящите стъпки след това.
 
- На пресконференция обявихте, че за тази година очаквате ръст при спестовните застраховки „Живот“, но в същото време и спад при банковите застраховки, на какво ще се дължи той?

За 2007 г. загубихме два клиента. Единият е ОББ, които създадоха собствена застрахователна компания съвместно с AIG, а другият клиент е Банка Пиреос, за която се очаква да смени застрахователя си по подобна причина. В България спечелването или загубата на клиент понякога не зависи от качеството на услугата, а от бизнес конюнктурни причини. Но така или иначе нашата стратегия е насочена повече към индивидуалните клиенти, където бизнесът ни расте бързо и качествено.

Свързани компании:

ЗАД Булстрад Виена иншурънс груп АД(4BI)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още